Det så kallade Näringslivsprojektet startades den 1 februari 2021 i Vingåker med en och en halv heltidstjänst. Syftet var att få personer med försörjningsstöd in i arbetslivet alternativt till studier, men tillvägagångssättet kan sägas ha varit lite annorlunda.
– Vi fick nys om ett lite bakvänt sätt att jobba på. Istället för att fråga folk vad deras drömmar var, vände man sig istället till företagen och frågade vad de behövde på en basnivå. Då hittade vi behoven och utifrån det försökte vi matcha det med folk som gick på försörjningsstöd, säger Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig på Vingåkers kommun och Näringslivsprojektets ledare.
Eftersom mycket av fokus låg på vad näringslivet eftersökte blev det ett näringslivsprojekt istället för att, som många andra liknande projekt, hanteras av socialförvaltningen. Och just detta tror Susanna Oom Samuelsson har gjort skillnad.
– Vi märkte att det var bra för vår kontakt med just näringslivet. De var fantastiska och vi matchade med deltagare för att få omkring 30 personer ut på jobb. I en liten kommun är det mycket och det gör stor skillnad att ha fått in en fot i arbetslivet. Jag tror att det gör mycket att få möjlighet att jobba på riktigt, det var inga hittepåjobb utan jobb som verkligen behövdes, säger hon och fortsätter:
– Det som också är viktigt är att när en i en familj får ett arbete, gör det skillnad för hela familjen. De får en helt annan framtidstro. Det påverkar och motiverar så många runt omkring.
Susanna Oom Samuelsson är nöjd med projektet, som hittills har gett 31 personer anställning hos 16 olika företag eller kommuner.
– Det har varit jättelyckat, ett otroligt intensivt arbete där vi har gjort det annorlunda och lärt oss jättemycket. Det är många saker vi ska ta med oss framöver. Jag tycker att det har varit modigt av kommunen att prova på det här och det har gjort skillnad för många.
Efter en utvärdering kom kommunen fram till att de ville fortsätta driva projektet och därför skjuter nu kommunstyrelsen till ungefär 600 000 kronor från egen kassa. Pengarna går denna gång till socialnämnden, som kommer att driva projektet vidare i mindre skala tillsammans med arbetsmarknadsenheten Viadidakt.
– Vi har fått ut flera i arbete och det vill vi inte tappa. Vi vill att det här tänket ska fortsätta. Vi får ett nära samarbete med våra företagare i kommunen och då ökar vi våra kontaktytor. Vi måste plocka upp den här bollen som är i rullning nu och då behöver vi också frigöra resurser, säger Robert Skoglund (S), socialnämndens ordförande.
Susanna Oom Samuelsson håller med om att projektet var för bra för att bara släppa.
– Istället för att se de andra matchningsföretagen som konkurrenter, behöver vi kroka arm och se hur vi kan hjälpas åt. Oavsett var vi sitter vill alla samma sak och nu handlar det om att jobba med de resurser vi har, säger hon.
Hon är glad över att projektet kan fortsätta, men tycker samtidigt att det är skönt att det inte blir på samma nivå som under 2021.
– Det har varit otroligt lärorikt och spännande. Vi är alla rörande överens om att vi vill det här och att vi vågar jobba lite annorlunda, men det blir inte samma intensitet i framtiden. Vi har vänt upp och ner på många saker, men på lång sikt kan man inte hålla på så här. Nu får vi späda ut det här i verksamheten.