Kommunfullmäktige gav vid sitt sista sammanträde före sommaren uppdraget till kommunstyrelsen att ta fram förslag på flera åtgärder som ger kraftfull effekt för att sänka kommunens kostnader och som kan bidra till en ekonomi i balans vid slutet av 2025. Det beräknade underskottet för 2025 ligger för närvarande på över 30 miljoner kronor.
Nu har kommunledningsförvaltningen utrett frågan genom att intervjua bland andra förvaltningschefer. Där har man kommit fram till en lista över åtgärder som skulle kunna vara tänkbara besparingar.
Inom barn- och utbildningsnämndens område skulle en minskning av antalet skolor och förskolor i kommunen vara en åtgärd som skulle kunna leda till en kraftig besparing. Även minskad ambitionsnivå för kulturskolan nämns som en åtgärd.
För socialnämndens område anges ett mer ensidigt fokus på kostnadseffektivitet i bemanningen inom omsorgen som en besparingsmöjlighet.
Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår en omvandling till större enheter inom de verksamheter som kommunen lagar och serverar mat till. Man föreslår också sänkt ambitionsnivå inom exempelvis vaktmästeri, städning, skötsel av gräsmattor, detaljplanearbete, exploateringar och minskat antal kommunbilar. Man föreslår även att konsulter ersätts med egen personal.
För kultur- och fritidsområdet skulle ett minskat antal program, utställningar och aktiviteter i egen regi och i regional samverkan vara något som skulle kunna leda till kraftiga besparingar, men även att externa och professionella tjänster för kulturprogram utesluts helt. Minskade öppettider eller att helt stänga verksamheter är också något som skulle kunna spara pengar.
För kommunledningsförvaltningen bedöms att minskat stöd till chefer, medarbetare och förtroendevalda skulle kunna spara pengar, men även sänkt ambitionsnivå för "formella dokument". Sänkt säkerhetsnivå i it-stöd och minskat antal datorer och mobiltelefoner nämns också som en möjlig besparing.
För Vingåkers kommunfastigheter nämns beslut om aktieutdelning via ägardirektiv som en väg att nå ekonomi i balans.
Utredningen, som ska tas upp på nästa möte i kommunstyrelsen, påpekar att åtgärder som innebär en så snabb och stor minskning av kostnader som uppdraget från fullmäktige kräver, riskerar att få relativt stora negativa konsekvenser. Det handlar exempelvis om sänkt kvalitet och försämrade resultat i verksamheterna, oro och försämrad arbetsmiljö för de anställda och reaktioner från både medarbetare och invånare.