Syftet med veckan är att få både barn och vuxna att prata mer om kroppen och gränsdragningar. Anette Karlsson, förskollärare på avdelningen Solägget på förskolan Gränden, berättar hur de har arbetat under veckan.
– Vi började med att läsa "Lilla boken om stopp min kropp" tillsammans. Vi pratade om vad det betyder och när man kan säga det. Och för att veta vad den andre vill måste man fråga men också lyssna på vad svaret blir, det är viktigt, säger hon.
Barnen lärde sig också en rörelseramsa där de kände efter var på den egna kroppen de inte ville att någon annan skulle ta.
– Vi pratade även om kroppens privata delar: snopp, snippa och rumpa är ju givna delar, men finns det andra delar på kroppen som kan ses som privata? Ansiktet kom upp som en del av kroppen som kan kännas jobbigt när någon kommer för nära.
Vad hade barnen för tankar om det här?
– De har mycket kloka tankar och idéer. Även om ämnet upplevs som stort och tungt så kan man, på ett lekfullt sätt, göra det här pratbart. Inte krångla till och veckla in. Barn är kloka, engagerade och kommer med egna förslag på lösningar.
Hon förtydligar också att samtal om personlig integritet inte är något nytt för Gränden.
– Det här arbetet pågår dagligen, året runt, men just under den här veckan lyfter vi det lite extra. Det är viktigt att börja tidigt, att barn lär sig sätta gränser för vad som är okej och inte.