Grundarna till föreningen möttes först i engagemanget kring sjöns vattenstånd, som diskuterades mycket i Facebook-gruppen "Rädda Hjälmaren".
– Vi såg så mycket kompetens att vi valde att bilda en förening för att kunna påverka mer, berättar ordförande Birgitta Åberg Andersson i samband med att de håller höstkonferens i Läppe.
Föreningens huvudsakliga syften är att bevaka beslut och forskning som berör sjön, för att kunna vara en aktör som utvecklar Hjälmaren för såväl allmänhet och turismnäring, samtidigt som dess funktion som vattenresurs bevaras.
– Hjälmaren angränsar mot tre olika län och förser bland annat Eskilstuna kommun med vatten, fortsätter Birgitta.
Hjälmaren är Sveriges fjärde största sjö och har stora problem med föroreningar.
– Hjälmaren är kraftigt övergödd och man har hittat PFAS, säger Birgitta.
PFAS är en grupp av totalt 4 700 svårnedbrytbara och hälsofarliga ämnen. Hjälmaren är grund, och forskare tror att ekosystemet fungerar annorlunda i jämförelse med djupare sjöar. Gösen är dock en fisk som uppskattar det grumliga och näringsrika vattnet.
– Hjälmaren är en sjö rik på fisk och det finns 35 aktiva yrkesfiskare. Därför borde man kolla upp halterna av PFAS på fisk och kräftor, säger Birgitta, vars man är yrkesfiskare.
Föreningen har sedan den startade mestadels samverkat med Örebros kommun, men vill fortsätta att etablera fler samarbeten - bland annat med Vingåkers kommun.
– Vi har sett att Vingåker är aktiva och vill utveckla Hjälmaren. De har bland annat marknadsfört nya kanotleder, säger Birgitta.
De nya paddellederna i Hjälmaren lanserades i år som ett resultat av ett samverkansarbete mellan fem kommuner, tre regioner och fyra destinationsbolag.
– Men där verkar man ha missat att samarbeta med Sjöräddningssällskapet. Det är synd, för de räddar liv. Hjälmaren är en farlig sjö, poängterar Birgitta.
Hjälmaren kan snabbt övergå från spegelblankt vatten till otäckt höga vågor.
– Hjälmaren är speciell, för att den är så grund. Vågorna kan bli stora. Det har drunknat många människor, påtalar hon.
Birgitta Åberg Andersson tror att ett utökat samarbete mellan föreningar och aktörer som värnar Hjälmarens utveckling kan vara positivt.
– Vi vill visa att vi finns och att vi gärna samarbetar, säger hon.