Vingåkers fritidsgård ska vara en fritidsgård för alla. Det är fritidsgårdsföreståndare Tommy Björkdals motto. Vingåker är numera en ort där många kulturer representeras. Det märks också bland ungdomarna som besöker fritidsgården men ibland blir språket ett hinder.
– Det började egentligen redan på 1990-talet när flyktingströmmen från Balkan kom till Sverige. Den gruppen invandrare liknade ungdomarna med svensk bakgrund mycket mer som grupp kulturellt och det var lättare att få till integrationen bland annat med språket. I dag spretar det mycket mera, både språkligt och kulturellt bland de unga som kommer till Vingåker. Man talar en massa olika språk och ofta har man kanske bara ett enda språk med sig, säger Tommy Björkdal.
När han såg att det därmed blev grupperingar på fritidsgården i Vingåker och att vissa ungdomar inte kände sig hemma där längre så beslutade han sig för att ta tag i saken och göra något för integrationen. Nu har han därför dragit igång ett stort projekt, vilket kultur- och fritidsnämnden precis har godkänt, där han vill involvera bland annat föreningslivet, något som Björkdal hoppas ska ge ringar på vattnet.
Tanken är inte att integrationsprojektet på fritidsgården är något som ska stanna enbart där. Han vill få till en förändring i hela Vingåker. Och han är noga med att poängtera att flera, bland andra hans personal på fritidsgården, ska vara delaktiga och driva projektet framåt.
– Jag vill ju gärna blanda in föräldrarna också. Ungdomarna lär sig ofta svenska före föräldrarna, säger Tommy Björkdal som därmed tror att ungdomarna kan fungera som en språklig länk för att få också föräldrar att bli mer delaktiga i samhället.
När Tommy Björkdal läste i tidningen att Lions i Vingåker var oroliga för sin framtid och för bland annat Åracet, så föddes en idé. Han tog därför kontakt med Lions.
– Det finns massor med föreningar i Vingåker, men många som kommer hit som flyktingar har inga erfarenheter av föreningslivet. Samtidigt så berättade Lions att det nästan aldrig är några med invandrarbakgrund som köper lotter till Åracet och att de hade väldigt svårt att få ihop folk, säger Tommy Björkdal som nu kommit överens med Lions om att vårmarknaden blir ett första steg för ett samarbete. Då ska ungdomar med invandrarbakgrund få vara med när klubben visar upp ett katastroftält för marknadsbesökarna och bland annat informera på andra språk än svenska.
– Det blir arabiska och afghanska åtminstone och något mer språk, säger Tommy Björkdal som också berättar att ungdomar med invandrarbakgrund ska få vara med och hjälpa till vid Åracet i augusti. Bland annat så ska man hjälpa till med information om vad lotteriet är för något på andra språk men också hjälpa till rent praktiskt med arbetet kring racet.
– Det finns många ungdomar som tycker att det här ska bli jättekul och det är nästan kö för att få vara med, säger Tommy Björkdal som nu också ska presentera sina idéer om integration vid ett föredrag för Rotary i Vingåker.
Björkdal berättar också om att man nyligen dragit igång ett integrationsprojekt tillsammans med Vingåkers ryttarförening. Fyra tjejer med invandrarbakgrund och fyra tjejer med svensk bakgrund går en ridutbildning just nu.
– De älskar det, det är knappt så att man har fått dem från stallet efter lektionen, säger Tommy Björkdal.
Han har många andra idéer som han vill göra verklighet av. Han öppnar bland annat upp för språkpraktik för vuxna, gärna kvinnor, på hans egen fritidsgård. Projektet Vingpeng som nyss fått godkänt från nämnden är också något som skulle kunna bidra till aktiviteter i integrationsfrämjande syfte mellan ungdomar med olika kulturell och språklig bakgrund. Han har också löpande kontakt med studieförbunden och visar sig samarbetet med Lions gå bra så vill han gärna samarbeta med fler föreningar.
– Allt som Tommy säger och planerar är naturligtvis "mumma" i en politikers öron. Samhället förändras ständigt och det är lätt att fastna i gamla hjulspår. De nysvenskar som kommer hit berikar oss. Vi behöver det. När någon vill göra något för integrationen så är det vår uppgift som politiker att ge en möjlighet till det, säger Robert Skoglund (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden som hoppas mycket på projektet.
– Det här samarbetet med Lions är fantastiskt och jag tror det kan ge ringar på vattnet. Det är viktigt att hela samhället är med och inte bara fritidsgården, säger Robert Skoglund.