Kvinnan arbetade som redovisningskonsult, via en konsultfirma, åt ett företag på annan ort.
Enligt domen har kvinnan fört över drygt en halv miljon kronor från företagets bankkonto till sitt egna bankkonto. Sammanlagt handlar det om 48 överföringar under ett och ett halvt års tid.
Överföringarna varierar från några hundralappar till 57 182 kronor som mest. Det var i samband med att ägaren till företaget skulle göra sitt bokslut i fjol som revisorn upptäckte en rad tveksamma överföringar. Revisorn kontaktade först kvinnan, men fick inget svar. När revisorn och ägaren kontaktade banken upptäcktes att överföringarna gått till kvinnans konto.
Kvinnan har i förhör sagt att hennes skulder hade hopat sig, att hon inte fick hjälp med skuldsanering och att tanken var att betala tillbaka.
Tingsrätten menar att omständigheterna är sådana att vardera gärning är att betrakta som en del i ett planerat och systematiskt brottsligt upplägg. Hon döms därför för grov trolöshet mot huvudman. Påföljden blir skyddstillsyn och samhällstjänst i 180 timmar.
Om fängelse istället hade valts som påföljd skulle fängelse i åtta månader ha dömts ut.
Även i oktober 2020 dömdes kvinnan för trolöshet mot huvudman. Men den gången trodde man inte att det fanns risk för återfall och kvinnan ansågs därför inte vara i behov av stöd. Tingsrätten menar att skyddstillsyn, som till skillnad från förra gången, kombineras med brottsförebyggande åtgärder, kan bidra till att kvinnan avhåller sig från fortsatt brottslighet.