Förändring väntar utbyte med vänort

Tiden är förbi då kommunen kunde lägga tid, resurser och pengar på att underhålla och planera vänortsutbytet med tyska Mühltal.– Vi måste hitta andra sätt.

Vingåker2015-08-05 05:00

Det säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S), som i måndags återvände från ett fyra dagars officiellt besök i vänorten.

Läs mer: Tyskt samarbete under utveckling

Hemma väntade en bred salva kritik i sociala medier och på kkuriren.se. Där ifrågasattes både nyttan med besöket – som bland annat innehöll en ceremoniell ölfatsöppning, guidad sightseeing och vingårdsmiddag – och med vänortsutbytet över huvud taget. Skattebetalarnas kostnad dryftades också.

"Tråkigt", tycker Bengtsson.

– Inte för att det undras över pengarna, det är naturligt. Men en del kommentarer har varit rent elaka, som att till exempel ifrågasätta varför jag inte är hemma och löser trafiksituationen i Viala i stället. Vänortsutbytet är en del av mitt ansvar som kommunalråd, och jag avbröt min sommarledighet för det.

– Det är inte heller så att vänortsutbytet med Mühltal är något nytt, vilket många tycks tro, säger hon och påminner om att det i år funnits i 35 år.

35-årsjubileet var skälet till besöket som Bengtsson gjorde i sällskap med kommunstyrelsens vice ordförande Robert Skoglund (S). På resan deltog också Viking Jonsson (S) och Björn Andersson (M) med respektive, som själva svarade för sina kostnader.

Vingåkersdelegationen hade en fråga av vikt att ta upp med vännerna i Mühltal: framtiden för deras ortsrelationer. Vingåker vill ha utbytet kvar. Men formerna för det måste förändras, anser Bengtsson.

– Det tarvar mycket tid, kostnader och resurser för kommunen. Vi får inte till det längre.

Men hur stort är intresset bland vänorternas medborgare? Mühltal tvingades ställa in ett planerat besök i Vingåker denna vecka eftersom inte tillräckligt många ungdomar ville åka. I Vingåker har många av de ideella krafter som varit pådrivande i vänortsarbetet sinat på grund av ålder och sjukdom. Allt mer av arbetet har fallit på kommunens lott.

Vingåkers önskan om förändring har dock visat sig vara prekär, enligt Bengtsson. Tyskarna har en annan syn på syftet med utbytet, och vill gärna hålla fast vid dess starkt officiella och ceremoniella prägel.

– Deras ståndpunkt är att utbytet är ett sätt för dem att förmedla sin sorg över sin krigshistoria och hålla freden med omvärlden vid liv genom vänskapliga kontakter. Vi vill ta ner det till en nivå där medborgarna känner sig mer delaktiga än i dag.

Bengtsson ska därför efterfråga föreningslivets, kyrkans och skolans intresse av att delta i vänortsutbytet i framtiden. Hon ska också dammsuga S-distriktet på information om hur utbytet ser ut i andra kommuner.

– Utbytet fortsätter, bara vi kan göra det på ett annat sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om