Nyligen stod det klart att det kommer att byggas ett nytt elevboende på skolans område. Anledningen är bland annat att den gamla byggnaden ligger för långt från skolan och för nära tågspåret. Danne Forsberg, enhetschef för fastighet och service, är märkbart nöjd över att planerna gått i lås.
– Vi är supernöjda, vi har jobbat i många år med det här. Vi hade haft besök av Ivo, som vi har regelbundet. Då började vi leta efter andra lokaler men det var svårt. Vi behöver ju rum som är LSS-anpassade med egna badrum, berättar han.
Charlotta Widerberg, verksamhetschef och skolchef för Dammsdal, förklarar att det inte handlar om att utöka antalet elevplatser utan göra dem bättre.
– Vi ser stora vinster med att ha eleverna på vårt område och inte ute i samhället. När vi får nya elever har de ofta haft en problematisk skolgång tidigare, säger hon och Danne Forsberg fyller i:
– Man har ofta provat assistent, ytterligare anpassningar med mindre skolgång och sen hemundervisning. Till slut tröttnar eleverna och blir hemmasittare. Sen har man en familjesituation att ta hänsyn till också, här har vi allt under samma tak. Vi kan ha ett tätare samarbete mellan skola och boende.
På Dammsdal finns elever som kommer från norr till söder i landet. Men alla elever bor på skolan.
– Behoven kan se väldigt olika ut, men vi jobbar med att försöka behålla relationen med föräldrarna, säger Charlotta Widerberg.
– De flesta åker hem varannan helg, men vissa tycker att det är jobbigt med resorna så de åker bara hem under storhelger. Det är individuellt anpassat, sen har vi en stuga på området som man kan få låna som familj och hälsa på under en helg, berättar Danne Forsberg.
De har också alla fyra skolformer: grundskola, grundsärskola, gymnasium och gymnasiesärskola.
– Det är fyra läroplaner att förhålla sig till, med fyra till fem elever i varje klass. På boendet är det tre till fyra elever som bor tillsammans. Där har vi ingen indelning efter kön eller ålder. Vi tittar i första hand på att man ska kunna fungera tillsammans utan att det förstör för någon. Helst att man också har något gemensamt intresse, säger Forsberg.
Hur har ni haft det under pandemin?
– Vi klarade oss väldigt bra under de första tre covidvarianterna men den sista vågen med omikron var tuff för oss. Då hade vi blivit vaccinerade så det var ju bättre att få det då. Men vi var snabba på bollen och det gick riktigt bra för oss, vi har haft undervisning hela tiden när resten av Sverige stängde ner. Vi tyckte att vi kunde jobba med avstånd ändå, säger Charlotta Widerberg.
Danne Forsberg instämmer:
– Vi har jobbat mycket med det internt, vi har haft begränsningar på hur man sitter i ett rum och ledningsgruppen har träffats varje morgon för att vara snabba på förändringar. Där har vår personal gjort ett enormt jobb, både med sig själva och våra elever.
När det kommer till invasionen av Ukraina har de haft en liknande strategi.
– Ja, vi har gjort lite samma sak, ledningsgruppen träffas kontinuerligt med huvudskyddsombudet för att arbeta med riskbedömning och åtgärder. Där gäller också individuella bedömningar, en elev kanske blir skrämd av information medan andra behöver veta mer, säger Charlotta Widerberg.
Charlotta Widerberg har jobbat på Dammsdal sedan 2014 då hon började som rektor.
– Jag kommer från Kumla men hade varit rektor i Småland. Jag tyckte att jag behövde flytta hem och komma närmare min mamma. Det var min man som hittade det här och sen när jag kom hit föll jag pladask, jag blev helt tagen av människorna här. Jag kände mig väldigt lugn och välkomnad.
Dessutom tänkte hon på att hon nu skulle få chans att fokusera på de elever som hon hade sett haft det svårt i tidigare jobb som rektor.
– Som rektor för en högstadieskola brottas man med de här eleverna varje dag men har inte resurserna för att ta hand om dem. Det kändes som att jag kunde få hjälpa dem jag ville hjälpa men inte kunde.
Danne Forsberg är inne på sitt 27:e år på skolan. Men under den tiden har han haft ett gäng olika funktioner.
– Det känns skönt att ha det i ryggsäcken nu, man har ofta något att plocka fram ur minnet. Främst har det varit stimulerande med vår målgrupp. Man får väldigt mycket tillbaka när man lär känna dem. Sen har det alltid varit bra människor man har jobbat med. Det handlar inte bara om skolgången, det handlar om att förbereda eleverna för vuxenlivet.