Fler anmälningar om hot, våld och kränkning i skolan

Sparkar och slag, rasistiska tillmälen och smygfotografering – anmälningarna om hot, våld och kränkningar i Vingåkers skolor ökar.

Kränkningar mellan elever är bland det svåraste att komma tillrätta med, menar Anders Danielsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Kränkningar mellan elever är bland det svåraste att komma tillrätta med, menar Anders Danielsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåker2020-06-03 11:22

Under perioden januari till april anmäldes 14 fall av hot och våld och 12 fall av kränkning i skolorna. Därtill anmäldes 16 olycksfall och tillbud, sex klagomål och ett fall av skadegörelse.

– Det är en ökning jämfört med tidigare, säger Anders Danielsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Vingåkers kommun. 

En förklaring är att man nu har en ny e-tjänst som gjort det lättare att anmäla. 

– Vi har påtalat att man ska anmäla så att vi har koll på vad som händer. Så vi tror att ökningen beror på det, inte på grund av att incidenterna blivit fler, säger han. 

Flera anmälningar gäller slagsmål mellan flera personer, eller två personer som tillsammans ger sig på en tredje med knuffar, och sparkar. 

– När det övergår till handgemäng med slag och sparkar, då tycker jag i min värld att det gått över gränsen, säger Anders Danielsson. 

Flera av anmälningarna gäller också rasistiska tillmälen mellan elever. 

– Det har blivit en norm att uttrycka sig på ett visst sätt. Jag tror inte ens att de tänker på att det är kränkande när de säger det. Men det är självklart inte okej någonstans, säger han. 

Just kränkningarna upplever han som det besvärligaste att komma tillrätta med bland eleverna. 

– Om man slår någon är det kanske enklare att se att man gör den illa. Men en kränkning tar ju under skinnet på ett annat sätt, säger han. 

Att tonen i samhällsdebatten och på sociala medier blivit råare ger också genklang i skolan. 

– Det är en utmaning. Men här måste ju också föräldrarna kliva in och ta sitt ansvar, säger Anders Danielsson. 

En av anmälningarna gällde kränkande fotografering och publicering på en app. 

– Man måste kunna ha idrott och duscha och byta om utan att bli kränkt. Känner vi att eleverna inte klarar av att ha mobiltelefoner i skolan, så kanske vi ska behålla dem under hela skoldagarna, säger han.

Alla anmälningar har utretts av skolledningen på respektive skola. Men i rapporten om anmälda händelser konstateras också att uppföljningen i vissa fall behöver bli bättre.

– Det är väl att man behöver ta tag i det snabbare, förklarar han. 

Anmälningarna rapporteras nu också till barn- och utbildningsnämnden. 

– Det är nolltolerans för kränkningar, och det är viktigt för nämnden att få veta att man åtgärdar och gör det man ska, säger nämndordförande Ing-Mari Frössevi (C). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!