Finansutskottets ordförande besökte Vingåker

Fredrik Olovsson (S) var inbjuden till Vingåker för ett samtal om små kommuners ekonomiska utmaningar.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i regeringens finansutskott, besökte hemstaden Vingåker och pratade kommunal ekonomi med Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i regeringens finansutskott, besökte hemstaden Vingåker och pratade kommunal ekonomi med Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåker2019-10-18 17:28

Det var kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) som bjudit in ordföranden för riksdagens finansutskott Fredrik Olovsson (S). 

Hon ville höra hur regeringen ser på de stora välfärdsutmaningar som Vingåker och många andra kommuner nu står inför. 

– Jag håller ju på med kommunekonomi på nationell nivå och det är viktigt att ha kontakt med kommunerna för att veta hur det ser ut, sa Fredrik Olovsson. 

För Vingåker och många andra kommuner är den största utmaningen att man har en befolkning med allt fler barn och allt fler äldre. 

– Och det är få där emellan som ska betala för de andra. Det här är inget nytt. Det har vi vetat. Och vi har sparat i ladorna för att kunna hjälpa kommunerna med pengar, i jämn takt över de kommande åren, sa han. 

När SKL, Sveriges kommuner och landsting i onsdags presenterade förslag på åtgärder för att kommunerna ska klara ekonomin efterlyste de färre riktade statsbidrag - något som Anneli Bengtsson skriver under på. 

– På skolområdet har vi gjort om flera små riktade statsbidrag till ett större, sa Fredrik Olovsson. 

Anneli Bengtsson framhöll vikten av att staten respekterar finansieringsprincipen – att den nivå som beslutar om en åtgärd också ska stå för finansieringen av den. 

Flyktingmottagande och arbetsmarknad är två områden som staten ansvarar för. 

Vingåker har tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet, och fått ökade utgifter när etableringsstödet för nyanlända upphört. Men Vingåker får också del av det nya statsbidrag som riktas just till dessa kommuner. 

Fredrik Olovsson betonade att det också behövs en förändring av arbetsmarknadspolitiken, för att få fler i arbete. Staten har också ett ansvar för kompetensförsörjning i välfärdsyrken för att klara kommunernas framtida behov. 

– Det behövs insatser för att de som inte har en utbildning ska få möjlighet att skaffa sig det, sa han. 

Under mötet hann de även diskutera tågtrafiken. 

– Som liten ort är det nödvändigt för inflyttningen att det går att ta sig till jobb på långa avstånd. Jag är lite missnöjd med att det inte finns en större kontinuitet i tågtrafiken, sa Anneli Bengtsson. 

Hon var ändå positiv efter mötet. 

– Jag är glad över att regeringen har ungefär samma infallsvinkel som jag. Men jag är inte nöjd, sa hon. 

Fredrik Olovsson, vad tar du med dig från mötet i dag? 

– Att det är tufft ute i kommunerna. Men de gör ett väldigt bra jobb utifrån de tuffa förutsättningarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!