Kritik mot nytt företagarpris: "Rent vinstintresse"

Flera sörmländska företag har fått utmärkelsen "Länets Företagare" – och sedan en faktura på 4 900 kronor. Många känner sig lurade och organisationen Företagarna varnar nu för företaget bakom "priset". ”De kapitaliserar på förvirring och stundens glädje”, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

"Vi varnar alla våra medlemmar att inte gå på det här", säger Günther Mårder, vd för intresseorganisationen Företagarna om de utmärkelser som företaget Bolagsinspektionen i Sverige AB säljer till väldigt många företag.

"Vi varnar alla våra medlemmar att inte gå på det här", säger Günther Mårder, vd för intresseorganisationen Företagarna om de utmärkelser som företaget Bolagsinspektionen i Sverige AB säljer till väldigt många företag.

Foto: Jenny Frank

Vingåker2023-11-08 11:58

Under 2023 har tusentals företag i Sverige fått utmärkelsen ”Länets Företagare”. Utmärkelsen delas ut av Sveriges Företag som ägs av det privata aktiebolaget Bolagsinspektionen Sverige AB.

– Från början kändes det trovärdigt och roligt att få den här utmärkelsen. I samtalet jag hade var min minnesbild att jag inte skulle behöva betala för någonting. Men efter ett tag fick jag en faktura på 4 900 kronor plus moms, säger Alex Svanberg, som driver Svanbergs Grävteknik AB i Lotorp mellan Finspång och Vingåker.

Alex ringde tillbaka och undrade varför han hade fått en faktura för någonting som skulle vara gratis.

– De spelade upp det första samtalet för mig och den säljaren hade sagt att de står för majoriteten av kostnaden för diplomet jag fick. Vad är majoriteten? Jag fick ingen uppgift om någon totalsumma. Jag betalade fakturan, men förklarade att fortsätter de med det här nästa år så behöver de inte ringa mig mer. 

Det var Arvika Nyheter som först berättade om att företagare känner sig lurade efter att ha blivit prisade av Sveriges Företag.

Norrköpings tidningar har i sin granskning pratat med flera företagare som har fått utmärkelsen. Det råder delade meningar om vad det är man ska betala för. En del säger att det är diplomet med inramning, andra att det handlar om Googleoptimering, alltså att företagarna ska få hjälp att synas bättre och högre på Google i sin bransch.

– Så sa personen som ringde mig. Men jag sa nej tack, säger Peter Lindberg som äger flera gym, i Finspång och Vingåker.

undefined
"Någon faktura kommer jag inte att betala. Jag ska kontakta dem igen och fråga varför jag står med på deras hemsida, det är ingenting jag har godkänt", förklarar gymägaren Peter Lindberg.

På sajten Sverigeforetag.se listades tidigare de företag som fått utmärkelsen "Länets Företagare" sorterat på län och branscher. Lindbergs gym stod med som ett av företagen. 

– Va! Jag sa ju nej, det var jag väldigt tydlig med. De får skicka diplomet om de vill, för det skulle vara gratis. Någon faktura kommer jag inte att betala. Jag ska kontakta dem igen och fråga varför jag står med på deras hemsida, det är ingenting jag har godkänt, förklarade Peter Lindberg.

Efter publiciteten kring diplomen har sökarkivet med företagarna länsvis försvunnit från hemsidan, men flera Katrineholmsföretag fanns med som "pristagare". 

Företrädare för ett av dem, som Katrineholms-Kuriren har kontaktat, avböjer att vara med, men hälsar att det är "Bra att ni skriver om det, för det är ju lätt att bli smickrad och därmed lurad". Efter en hel del samtal har Katrineholmsföretaget lyckats få diplomfakturan makulerad.

Günther Mårder är vd för intresseorganisationen Företagarna i Sverige med drygt 100 000 medlemsföretag.

– Det som det här företaget gör är baserat på rent vinstintresse. Ett pris som "Länets Företagare" borde gå till en företagare, det kan inte delas ut urskillningslöst till hur många företagare som helst. De kapitaliserar på förvirring och stundens glädje när företagarna får ett vinstsamtal, säger han.

Günther Mårder har själv blivit uppringd från Sveriges Företag som gratulerade honom och Företagarna till vinsten "Länets Företagare" i Stockholm.

– Jag spelade med ett tag för att höra vad de hade att säga och visst jag kan förstå att många går på det här. Men det finns inget annat seriöst företagspris i Sverige där det kostar något när man vinner. 

undefined
"Vi varnar alla våra medlemmar att inte gå på det här", säger Günther Mårder, vd för intresseorganisationen Företagarna om de utmärkelser som företaget Bolagsinspektionen i Sverige AB säljer till väldigt många företag.

Namnet ”Länets Företagare”, är snarlikt Företagarnas entreprenörspris ”Årets Företagare”. 

– Det är ingen slump, att de marknadsför sig så likt namnet på vårt pris. Jag kan inte gå in på detaljer, men vi har gått vidare med det här för att försöka få ett stopp på det de försöker sälja. Vi varnar alla våra medlemmar att inte gå på det här, säger Günther Mårder.

Norrköpings tidningar har på olika sätt sökt Nikita Kaunisto, vd för Bolagsinspektionen Sverige AB.

– Nikita är sjukskriven just nu och kommer att vara borta ett tag, säger Mikael Andersson, som presenterar sig som företagets marknadsansvarige och platschef.

Han gillar inte publiceringen som Arvika Nyheter har gjort.

– Det är otroligt tråkigt att vi har fått den negativa publiciteten. Det är vi inte värda, vi gör inget fel eller olagligt, säger han.

undefined
På diplomet som skickas till alla de företag som får utmärkelsen står det bland annat: "Bolagsinspektionen Sverige AB intygar att detta företag tillhör en unik skara företag som är tilldelad titeln Länets Företagare 2023".

Det är väldigt många företag som får den här utmärkelsen plus att flera av de företagare vi pratat med känner sig mer eller mindre lurade?

– Vi lyssnar på alla samtal som våra säljare gör, har det gått rätt till? Höll sig säljaren till sanningen? Fick företagaren tydlig prisinformation? Ibland gör en säljare inte helt rätt och då stoppar vi "säljet". Vi gör inte det här för att tjäna snabba pengar, säger Mikael Andersson.

Vad säger du om kritiken från Günther Mårder, vd för Företagarna, som varnar för er?

– Det känns väldigt tråkigt. Vi har snabbt tagit stora marknadsandelar och kanske är han rädd för konkurrensen. Företagarna är till för att hjälpa Sveriges företagare och det är vi också. Alla kan göra fel och gör vi något fel, så rättar vi till det direkt. 

Men är det schysst att ta betalt för en utmärkelse?

– Vi lägger mycket arbete på den granskning vi gör, det tar vi inte betalt för. Det vi tar betalt för är marknadsföringsmaterial som företagen får. Det måste vi göra, annars skulle vi inte överleva.

Kommer ni fortsätta med det här nästa år och prisa samma företag igen?

– Det finns inget beslut på det, säger Mikael Andersson.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!