– Jag är väldigt stolt över att den minsta kommunen i länet vågar ta ställning, säger Elin Pettersson, Vingåkers kommuns samordnare för "Festival för mångfald".
Hon lägger en femtedel av sin tjänst på festivalen den 6 maj, vars syfte är att lyfta fram allas lika värde oavsett sexuell läggning, etnicitet, religion, kön, ålder, funktionshinder eller könsuttryck.
Programmet, med parad, utställning, skaparverkstad, ett forum för föreningar och organisationer och så fest på kvällen börjar ta form.
– Det var lite svårt i början, folk visste inte riktigt vad det var, men nu hör jag ett växande intresse, säger socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S), som först kom med idén att bredda Vingåkers marknad till en festival.
Trojkan som rattar festivalen – socialsekreterare Elin Pettersson, upplevelsechef Johan Tranquist och kommunikatör Rosmarie Sundström – är inte oroliga att de gapar över mycket när festivalen på samma gång ska försöka ta itu med homofobi och främlingsfientlighet.
– Det kan säkert vara en risk, men vi tror att en gemensam dag där grupper blandas och mixas bryter ned strukturer. Det är viktigt att skapa mötesplatser för att motverka utanförskap, säger Tranquist.
När KK ställer frågor i centrala Vingåker märks snart en viss splittring: vissa prisar festivalen medan andra uttrycker frustration över invandringen.
På väg in i en matbutik går Polenfödda Magdalena, 30, med två barn. Hon har själv inte upplevt någon diskriminering i Sverige trots att hon går med huvudduk.
Hur ser du på homosexualitet och Prideparad?
– I vars och ens hem får man göra som man vill, men det är lite galet. Jag vill inte att min son ska se dem på gatan.
Elin Pettersson är väl medveten om att mångfaldsfestivalen inte älskas av alla, trots dess kärleksbudskap.
– Det är en hjärtefråga för mig att motverka främlingsfientlighet. I och med terrorattacker i vårt närområde möter man mer rädsla nu och det vill jag motverka.
– Det här är en festival för alla. Vid scenen i Slottsparken ska vi ha äldre, funktionshindrade och barn längst fram, inte fysiskt starka tonåringar.