Orsaken till att pride riskerar att bantas är att föreningen Vingåkersbygden pride riskerar att bara få hälften av det ekonomiska bidrag som man sökt av kommunen.
Vingåker har en lång tradition av pridefirande och från början var mångfaldsfestivalen ett kommunalt arrangemang. Årsskiftet 2021/2022 bildades föreningen Vingåkersbygden pride som arrangerade prideparaden 2022. Förra året arrangerade föreningen pridefest i Vingåker den 19 augusti, med bland annat prideparad och uppträdande av schlagerartisten Nanne Grönvall.
I år har Vingåkersbygden pride ansökt om 70 000 kronor i bidrag för att kunna genomföra "Pride day i Vingåker" den 17 augusti. Evenemanget beskrivs som en pridefest med parad, artistuppträdanden och högtidstal från scenen samt utställningar av föreningar och lokala aktörer.
Kommunstyrelsen beslutade den 1 juni förra året om en ramöverföring på 70 000 kronor från kommunstyrelsen till kultur- och fritidsnämnden för bidrag till pridefirande, men nu riskerar Vingåkersbygden pride att bara få halva beloppet, det vill säga 35 000 kronor. Kultur- och fritidsnämnden ska ta beslut om ansökan vid sitt sammanträde på torsdag, den 25 april. Orsaken till det minskade anslaget är att kultur- och fritidsförvaltningen föreslår att Vingåkersbygden pride ska behandlas lika som andra föreningar och att pengar ska kunna sökas även av andra aktörer. Man vill alltså att andra föreningar ska kunna ta del av medlen för att manifestera människors lika värde.
Margareta Karlsson är ordförande i Vingåkersbygden pride. Hon säger till tidningen att hon hört tals om förslaget om halverat bidrag men inte riktigt hunnit smälta det.
– Det är bekymmersamt för oss om det skulle bli så. Vi är helt i händerna på kommunen och vi tog ju över deras firande, säger Margareta Karlsson. Hon säger dock att det kommer bli ett pridefirande i Vingåker oavsett beslutet.
– Vi kommer inte ställa in pridetåget, manifestationen är ju det viktigaste, men det vore tråkigt om det inte kunde bli en lika stor satsning som tidigare, att inte kunna satsa fullt ut. Det kan exempelvis bli svårt att få dit en känd artist som uppträder. Pride behövs i Vingåker, säger Karlsson.
Charlotte Prennfors (M), kommunstyrelsens ordförande, tycker att kultur- och fritidsförvaltningen resonerar rätt och att de 70 000 kronorna inte bör vara öronmärkta för prideföreningen, utan sökbara även för andra som vill manifestera och satsa på mångfald.
– För mig är det inte en endagsfråga, utan något som man ska kunna göra hela året. Säg att exempelvis ryttarföreningen skulle vilja genomföra en prova på-dag för killar, det har också med mångfald att göra inom en sport som är tjejdominerad, säger Charlotte Prennfors.
– Man kan ju heller inte sticka under stolen med att ekonomin är "sådär" i Vingåker. Vi har vidtagit en rad besparingar redan. Jag tycker inte att Vingåkers skattebetalare ska betala för att få en artist till pride, vi har jättemånga duktiga musiker och en fantastisk kulturskola i Vingåker. De skulle kunna uppträda och handen på hjärtat – hur många ungdomar lockade egentligen Nanne Grönvall i fjol? frågar sig Charlotte Prennfors.
Hon drar parallellen med arrangörerna av Vingåkersloppet, som fick 10 000 kronor av kommunen i fjol, och som med knappa medel lyckades få till en riktig folkfest i Vingåker.
– Vi måste behandla våra föreningar på samma sätt, säger Prennfors.