Dammsdalsskolan i Vingåker har inte haft full elevbeläggning sedan coronapandemin 2020. Under åren 2014–2019 hade man mellan 36 och 39 elever. I juli i år var eleverna 21 till antalet.
Enligt Charlotta Widerberg, verksamhetschef på Dammsdal är det många faktorer som påverkar verksamheten.
Skolan är intäktsfinansierad och i lågkonjunktur är det många kommuner och regioner som, enligt Widerberg, sparar in på kostnaden det innebär att skicka elever till skolan. Prognosen för höstterminen 2024 är att skolan kommer att ha 25 elever.
Den minskade beläggningsgraden innebär att skolan måste minska sina kostnader för att ekonomin ska vara i balans.
Därför föreslås nu att man ska säga upp hyresavtalet med Åsens gård, där skolan har elevhem. Det skulle innebära en besparing på 1,1 miljoner kronor om året.
Men det kommer inte att räcka.
– Region Sörmland har ett varsel som ligger och verksamheten är väl medveten om att när eleverna blir färre, så behöver vi anpassa vår personalstyrka, säger Charlotta Widerberg och fortsätter:
– Personal och elever har varit otroligt duktiga på att hjälpa till med att fundera över hur vi kan hålla nere posten "övriga kostnader" tillsammans. Det kan exempelvis handla om att hyra badhuset per gång istället för termin och samåka vid hemresor för eleverna.
På måndag samlas regionens nämnd för primärvård och rättspsykiatri och Dammsdalsskolan till sammanträde. Då ska man ta ställning till förslaget om att säga upp hyresavtalet.