Under årets sista sammanträde med socialnämnden presenterades resultatet av en undersökning som gjorts bland Vingåkers pensionärer. Den berörde främst hur de förhåller sig till digitalisering, men berörde också ensamhet, oro över ekonomi och boende.
– Det var en talande rapport, säger Robert Skoglund (S), som delgavs rapporten då han för sista gången iklädde sig rollen som socialnämndens ordförande, innan det är dags för honom att börja arbeta med skolfrågor.
Totalt intervjuades 302 pensionärer.
– Det finns en bild av att pensionärer har det fattigt och eländigt. Den bilden är inte helt nyanserad. Den stämmer inte, även om det finns grupper som har det svårt, fortsätter Robert Skoglund.
Enligt undersökningen svarar en övervägande majoritet av de äldre i kommunen att de är nöjda med livet, nio av tio. Var tionde upplever ensamhet och en av fem känner oro och nedstämdhet.
– Den ofrivilliga ensamheten som man gärna lyfter är inte så stor. Det är viktigt att belysa det, poängterar Skoglund.
Gällande den upplevda ensamheten menar Robert Skoglund att den i flera fall visat sig bli högre om det blir aktuellt att flytta in på ett äldreboende.
– Det vi ser är att äldre inte vill flytta in på särskilda boenden. Man vill bo kvar hemma. Det finns undersökningar som visar att den upplevda ensamheten blir högre när man flyttar in på särskilt boende. Hemmet är viktigt, berättar han och lägger till:
– Ofta är det nog ens egna dåliga samvete, över att man inte hälsar på sina anhöriga lika mycket som förr eller så, som gör att man kanske tror att äldre skulle må bättre av att bo på ett särskilt boende och att samhället borde ta hand om dem.
Det är få i undersökningen som använder sig av hemtjänst, men bland de som gör det finns också andra som hjälper dem i vardagen. Nästan åtta av tio av de som har hemtjänst får också hjälp av sina barn eller nära familj.
– Man får ta den här rapporten för vad den är. Det är ju de som svarat som vi får gå på, säger Robert Skoglund.
Han lyfter ett resultat från undersökningen som kommer att vara viktig att ha med sig i framtida diskussioner om kollektivtrafik.
– Nästan ingen av de tillfrågade vill åka buss. De vill hellre åka egen bil eller promenera. Ändå förs det fram väldigt mycket önskemål om utökad busstrafik. Det behöver vi verkligen diskutera vidare, säger Skoglund.