Ett 100-tal berörs när telefonnätet stängs

Ett 100-tal abonnenter berörs när Telia från och med årsskiftet avvecklar det fasta telefoninätet i stationsområdena Vintergatan och Vikskogen.

Vingåker2014-04-24 05:00

Det framgår av en skrivelse som Telia skickat till kommunledningen i Vingåkers kommun. Telia planerar att avveckla det aktuella telefonnätet i stationsområdena Vintergatan och Vikskogen från och med 11 december i år och sex månader innan den planerade nätstängningen så kommer de fasta telefonabonnemangen att sägas upp.

Kunderna kommer i stället att erbjudas en ny typ av telefonlösning som är radiobaserad och som också erbjuder bredbandsuppkoppling till internet. Utrustningen som varje abonnent behöver består av adapter som eventuellt kompletteras med en utomhusantenn. Kunden kan fortsätta att använda sina vanliga telefoner och behålla sitt gamla telefonnummer. Tekniker kommer att hjälpa till med installationen.

Björn Berg, som är informationsansvarig för det projekt som Telia kallar "Teknikskiftet" vilket pågår över hela landet och som i det här skedet påverkar omkring 50 000 kunder, säger att det inte finns någon anledning att känna oro för de abonnenter som kommer att få sina avtal uppsagda.

– Vi vet att många människor kan bli både misstänksamma och oroliga och därför är vi väldigt noga med att informera och informera. Först informerar vi kommunerna och därefter kunderna. Man behöver inte känna någon oro. Det kommer ut en glad tekniker som hjälper alla med installationen, kopplar in dator och telefoner och som visar precis hur allting fungerar, säger Björn Berg.

En av orsakerna till att det gamla, trådbaserade, nätet läggs ner är enligt Telia att många telestationer har stora renoveringsbehov och saknar möjlighet till utbyggnad av exempelvis bredbandstjänster som ADSL. Många av dessa telefonstationer är över 80 år gamla och har gamla ledningar och isolatorer av porslin.

I skrivelsen till kommunstyrelsen poängterar Telia också att trygghetslarm och trygghetstelefoner är ett kommunalt ansvar och inte någon tjänst som teleoperatörerna levererar. Man rekommenderar kommunerna att gå över till digitala trygghetslarm, något som också Post- och telestyrelsen rekommenderar. För Vingåkers del är det inte ett problem, enligt Anneli Bengtsson (S), socialnämndens ordförande. Vingåker är nämligen den första kommunen i Sörmland som är helt färdig med arbetet att ersätta de gamla trygghetslarmen med de nya, digitala larmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om