Nätverket på Slottsskolan 7-9 är ibland så långsamt att det kan ta upp till en timme för ett mejl att komma fram. Program som används för undervisningen kraschar och det tar lång tid att komma igång igen.
14-årige Sebastian Eklund går i klass 8C och upplever att problemen påverkar skolarbetet.
– Det är jättejobbigt när det inte fungerar. Speciellt om man ligger efter med något och det bara står och laddar.
Allt skolarbete sköts digitalt på skolan och varje elev har fått en egen bärbar dator som ska användas för att skriva dokument, kommunicera med varandra och göra uppgifter som läraren delar ut.
– Datorn är lite seg och går lätt sönder, men det är mest internets fel att det fungerar dåligt vad jag har märkt, säger Sebastian Eklund.
Problemen med nätverket har funnits sedan de omkring 300 eleverna flyttade in i den nya skolan i våras. Sebastian Eklund har inga problem att använda skolans system från sin dator hemma, men i skolan fungerar det dåligt oavsett i vilken sal han sitter i.
– Våra datorer och internet har inte de resurser som krävs för att hålla igång Teams. Internet blir överbelastat av alla elever, säger Sebastian Eklund.
Att eleverna upplever så stora problem med internetuppkopplingen är inte något som Magnus Karlsson, rektor för Slottsskolan 7-9, känner till.
– Inte på rak arm. Men jag kan själv uppleva problem med Teams ibland, så jag kan förstå att det finns en frustration.
Den nya skolan har haft andra problem med kommunikationen.
– Vi har haft problem med mottagningen för mobiltelefoni i lokalerna, men jag är inte informerad om att det skulle vara så illa när det gäller elevernas internet, säger Magnus Karlsson.
Skolan är mitt i ett byte till en ny plattform för elevkommunikation. I januari ska hela verksamheten vara överflyttad till systemet Haldor, som har dragits med prestandaproblem. Magnus Karlsson påpekar att det också pågår ett arbete inom kommunen när det gäller nätverket.
– Det kan vara ett tudelat problem. Vi är i ett nytt system där de inte räknat med så många användare och samtidigt finns det något problem hos kommunen, säger Magnus Karlsson.
Maria Pestrea är IT/kommunikationschef i Vingåkers kommun och känner inte till problemen med uppkopplingen.
– Vi har ett pågående projekt i kommunen där vi byter ut wifi-accesspunkter, men vi har inga problem med fibern. Vi har kapacitet så det räcker, säger hon.