Under lördagen stod dörren till Slottsskolan i Vingåker på glänt. Under samma tak huserar nämligen Kulturskolan vars pedagoger undervisar i allt från skapande dans och koreografi till flöjtlek.
Att bekanta sig med instrumentfamiljer och ta sig ton kan vara ett första steg in som musikelev. Kulturskolans nye chef Torleif Ander ser ljust på framtiden och han vill tillvarata barn och ungdomars stora musikintresse genom samarbete med förskolor och grundskolor.
– Vi på kulturskolan kan hjälpa till på olika sätt. Inom idrotten kan vi jobba ihop med vår danspedagog till exempel.
Dagen till ära hade Torleif Ander tagit med något så ovanligt som en jättestor kontrabasflöjt för den som ville anta utmaningen att få ljud i den.
– Dumma mackapär! Inga instrument gillar mig, suckade nioårige Elias Lindblom efter tappra försök att blåsa liv i den över två meter höga kolossen.
För att nå upp fick han stå på en stol och instrumentet var väl inte helt samarbetsvilligt. Med flöjtläraren Maria Odsvall hjälp gick det till slut vägen och belöningen, en medalj, hängde Elias raskt och stolt runt halsen.
Att lära sig att spela instrument kräver tålamod och övning ger färdighet vittnar träblåsläraren Håkan Wandemo om.
– Man måste nöta innan det låter bra, det är precis som för idrottsmän.
Med Håkan Wandemos hjälp fick kompisarna Sandra Sundqvist och Alva Östergren från Marmorbyn prova att spela klarinett. Om det blir instrumentet högst på önskelistan återstår att se.,
– Kanske, men jag skulle helst vilja spela trummor, konstaterade Sandra.
Den som hellre ville vara i rörelse hjälpte danspedagogen Lena Westling Röberg som talade om hur bra man mår av att dansa och jobba med kroppen.
– Det är ett sätt att våga möta andra, sade hon.