Emma vill prata istället för att skriva ut mediciner

Emma Karlsson, 34, startade sin egen mottagning i Vingåker efter att hon själv inte fick den hjälp hon behövde.
Nu erbjuder hon samtalsterapi, missbruksbehandling och föräldrastöd på hemmaplan.
– Man tar sig inte tid att ställa frågor idag, vi lever i ett samhälle där man inte har tid för samtal, säger hon.

Samtalscoachen Emma Karlsson har öppnat mottagningen Känslokompassen på Storgatan i Vingåker.

Samtalscoachen Emma Karlsson har öppnat mottagningen Känslokompassen på Storgatan i Vingåker.

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2025-04-22 06:34

Emma Karlsson kommer från Marmorbyn och startade sitt företag för lite drygt ett år sedan, under tiden hon studerade till socialpedagog. Men verksamheten på Storgatan i Vingåker har bara varit öppen i ungefär en månad.

– Äntligen får jag skapa något eget som inte är som en anonym vårdcentral, där det kan bli rätt stelt. Här ska det vara hemtrevligt och inbjudande, som ett vardagsrum, säger hon.

undefined
"Mitt livselixir är min nyfikenhet på människor, det är en stor drivkraft", säger Emma Karlsson.

Förutom att vara socialpedagog med inriktning på KBT är Emma Karlsson även utbildad samtalscoach samt alkohol- och drogterapeut. Men hon vet också hur det är att sitta på andra sidan i sådana samtal, delvis på grund av den adhd-diagnos hon själv fick för ungefär två år sedan.

– Jag har gått mycket i terapi och har haft mycket kontakt med psykiatrin. Jag har delvis haft stor nytta av det i min egen läkning och utveckling, men jag har också gått hos några ruttna terapeuter och inte alltid känt att jag har fått den hjälp jag behöver. Jag har ledsnat på hur saker fungerar, men istället för att gnälla vill jag dra mitt strå till stacken.

undefined
Emma Karlsson jobbar utifrån de tre ledorden läka, hantera och trivas. "Man måste hitta tillbaka till ett jag som fungerar. Men livet fortsätter också medan man går i terapi, och om inte motgångarna man möter känns hanterbara blir det svårt. Det är när man ökar den motståndskraften som man kan börja fokusera på att trivas och börja prata om framtidsdrömmar", säger hon.

En av Emma Karlssons käpphästar är att man inom vården idag skriver ut antidepressiva läkemedel alltför lättvindigt.

– Många mår ju dåligt och svaret blir nästan alltid antidepp. Psykiatrin är överbelastad och det finns fortfarande ett stigma kring att gå i terapi. Ledsenhet, ilska, frustration, avundsjuka – det är känslor vi alla känner och ska vi då bara stänga av det? Vi behandlar symptomen istället för orsaken.

Samtidigt tycker hon inte att lösningen är att helt sluta att skriva ut sådana mediciner.

– Jag tar själv antidepp, en liten dos för att ta udden av det som blir för mycket. Så jag vet varför jag tar mina mediciner, men många äter det utan någon egentlig utvärdering. Man tar sig inte tid att ställa frågor idag, vi lever i ett samhälle där man inte har tid för samtal.

undefined
"Man stirrar sig ofta blind på titlar. Bara för att man inte har rätt akademisk utbildning så ser folk det som nästan lite flummigt", säger Emma Karlsson.

Vissa yrkestitlar inom vården är skyddade, som psykoterapeut eller psykolog. Det innebär att man behöver rätt legitimation för att kunna kalla sig det. Det kravet finns inte i Emma Karlssons yrke.

– Man stirrar sig ofta blind på titlar. Bara för att man inte har rätt akademisk utbildning ser folk det som nästan lite flummigt. Men allt jag gör bygger på forskning och evidens, det är inte så att jag sitter och hittar på.

Varför starta en mottagning just i Vingåker?

– Jag vill gärna gräva där jag står. Det finns bara en samtalsperson i Vingåker och det är psykologen på vårdcentralen, och där kan det vara lång väntetid. Sen trivs jag jättebra här så det var självklart att starta just här. Jag känner till kommunen och ser bristerna. Vi har hög arbetslöshet här och inte superbra ekonomi, jag upplever att många saknar glädje. Jag vill få Vingåker att må bättre.

undefined
Emma Karlsson med Sonja, en American bully som hon tränar till att bli en terapihund.

Idag sänds en del dejtingprogram där terapi och parsamtal är en del av programidén, där en terapeut eller psykolog hjälper deltagarna att arbeta sig igenom funderingar och konflikter. Emma Karlsson ser positivt på att de termer som används i terapin blir tillgängliga för fler.

– Det är väldigt bra att det pratas mer om sånt och det kan vara stärkande att se andra gå igenom liknande saker. Men sen kan det gå till överdrift, att det blir som en mall för hur man ska bemöta människor. Jag är lite besatt av just Gift vid första ögonkastet men försöker att kolla på det i måttlig mängd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!