Emil Eriksson går för ett öppet Vingåker

I dag hålls mångfaldsfestivalen i Vingåker för att uppmärksamma minoritetsgrupper i samhället. Bland annat kommer en prideparad att väcka frågan om HBTQ-personers rättigheter.

Vingåker2016-05-06 07:36

– Frågan behöver lyftas, speciellt på landsbygden, säger Emil Eriksson.

Han är 25 år och har varit öppet homosexuell sedan gymnasietiden. Han menar att det finns en större acceptans i storstäderna och att det är andra normer som gäller i de små kommunerna.

– Det finns normer som säger vem du ska vara och vem du får vara. Vem du ska älska och vilket kön du ska tillhöra. Det är viktigt att bryta ner dem, eller i alla fall luckra upp dem.

Emil Eriksson är en av dem som ska gå med i prideparaden i dag och han är stolt över att kommunen äntligen uppmärksammar mångfalden.

– Det känns väldigt stort faktiskt, att en så liten kommun som Vingåker gör detta.

Prideparaden är en av de aktiviteter som hålls under mångfaldsfestivalen som i dag sammanfaller med Vingåkersmarken. Även om man inte identifierar sig som HBTQ-person är man välkommen att delta. Över 20 ekipage är anmälda och bland annat ska Vingåkers hundklubb gå med. Arrangörerna understryker att alla är välkomna att stå upp för allas lika värde.

Emil Eriksson tror att både mångfaldsfestivalen och prideparaden kommer att tas emot bra.

– Jag har stora förhoppningar på att människor är ganska öppna.

Själv valde han att komma ut i samband med att han träffade sin dåvarande pojkvän. Han menar att jargongen som finns i småstäder gör att folk drar sig för att våga berätta och vara öppna.

– Man kom till en punkt där man insåg att man inte kan dölja det utan man vill vara sig själv.

Han tror att gamla normer lever kvar i små städer som Vingåker för att frågorna inte tas upp och diskuteras.

– Jag tror att det finns ett stort jobb i skolan, att man måste prata om det mer. Kanske bjuda in RFSU, eller RFSL framför allt.

Han tror på att bringa kunskap redan i skolan för att undvika det som han upplever finns i dag, en form av attityd, hur man ska vara och bete sig. Förhoppningarna är också att mångfaldsfestivalen och prideparaden kan bidra till att attityden försvinner.

– Jag kan tänka mig att den kan göra ganska mycket. Just för att kommunen och flera föreningar går ut öppet med att det är helt okej att prata om det här.

Emil Eriksson tror också att det kan leda till en öppnare diskussion på flera arbetsplatser.

Under dagen kommer han att finnas på plats i föreningsparken med Miljöpartiet, där han är styrelseledamot i grönt HBTQ-nätverk.

– Jag vill prata med människor och öppna för diskussion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om