Emelie Hedenberg: "Vi måste prata mer om ätstörningar"

Emelie Hedenberg gick på volleybollgymnasiet och kom att tävla i landslaget. Men det finns ett ämne som det varken talades mycket om då eller i dag – ätstörningar.

Förra landslagsspelaren Emelie Hedenberg menar att ätstörningar är ett ämne det måste talas mer om.

Förra landslagsspelaren Emelie Hedenberg menar att ätstörningar är ett ämne det måste talas mer om.

Foto: Emelie Hedenberg/ JONAS EKSTRÖMER / TT

Vingåker2021-05-03 13:36

Med 40 landslagsmatcher och SM-guld i bagaget, jobbar Emelie Hedenberg i dag som livsstilscoach i Vingåker. Hon driver företaget Empower Vingåker och fokuserar på hälsa och på att uppmärksamma ätstörningar.

– Jag fick mina problem först när jag gick på volleybollgymnasiet. Det berodde på att jag ville ta kontroll över vad som hände med min kropp. Jag skadade ett knä och blev stressad över att jag inte skulle kunna fortsätta prestera och vara bra. Jag var rädd att alla andra skulle gå om mig i nivå, berättar Emelie Hedenberg.

Då började hon kontrollera matintaget och fokuset hamnade på vad vågen visade. För Emelie handlade det om att prestera och se ut på ett visst sätt för att räknas till den "typiska" volleybolltjejen. En kamp som handlade om att räcka till och duga utifrån omgivningens ramar.

– Jag tittade inte på hur min kropp såg ut, för den var det inget fel på, men det förstod inte jag, fortsätter hon.

Emelie Hedenberg menar att det är svårt att upptäcka ätstörningar. Både hos sig själv och som anhörig till någon.

– Jag kan ärligt säga att jag inte förstod det förrän många år senare. Jag blev ätstörd från 2014 och sen förstod jag inte att jag var rejält sjuk förrän jag blev äldre. Jag tror att man skäms och mörkar det lite.

Allt fler människor tillbringar stor tid på sociala medier. Bland bilder som visar ett perfekt liv och en perfekt kropp, är det lätt att gå vilse. En sak som hon anser är viktigt, är att vara källkritisk gentemot intrycken vi matas med i vardagen och på internet.

– Jag tror att sociala medier påverkar mycket mer än vad vi tror. Jag önskar att vi fått lära oss i skolan att vara källkritiska mot vad vi får för intryck om hur andra ser ut. Det som influenser visar upp är inte den fula sidan av livet, och då blir det, det man strävar efter. Men det är en omöjlig ekvation att få ihop.

Kommentarer, både på sociala medier och i verkligheten, kan ha påverkan.

– En kille sa "du väger ju lika mycket som mig", och då var det en kille som var ett år äldre än jag och var längre. För de andra tjejerna kanske det hade sett konstigt ut att väga 89 kilo, men för mig som var så fruktansvärt stark och vältränad var det inte så, precis som sociala medier kan vara. Man får höra att man ska se ut på ett visst sätt.

Att ha ätstörningar kan se ut på olika vis. Ett vanligt beteende är att man inte vill äta bland andra människor. Ett annat tecken är att man äter på ett okontrollerat sätt.

– På ett eller annat sätt brukar närstående märka att något inte står rätt till, och det viktigaste då är att våga fråga och våga visa att man finns. 

Hellre att man får en reaktion som man kanske inte vill ha, menar hon. En första reaktionen kan vara att personen blir arg eller ledsen. Det kan se olika ut beroende på hur långt personen kommit i processen.

– Jag tycker att vi alla som medmänniskor har skyldigheten att fråga. Man kan rädda någons liv om det är allvarligt. Vi måste prata om det mer, vi måste ingripa om det börjar bli ohälsosamt.

I dag jobbar Emelie Hedenberg som personlig tränare, kostrådgivare och massageterapeut på sitt eget företag Empower Vingåker. Där arrangerar hon träningar och har planer på att starta ett gym i framtiden.

– I rollen som volleybolltränare försöker jag vara tydlig med att alla kommer att ha olika styrkor. Vi är unika och det är något vi måste belysa. Man måste acceptera och hitta en styrka man själv har.

Ätstörningar

Ätstörningar har ökat under pandemin och kan yttra sig på olika sätt och brukar delas in i anorexi, bulimi och hetsätningsstörning.

Ätstörningar kan innebära att personer håller en strikt diet eller svälter sig. Det är vanligt att träna mycket och vara rädd för att öka i vikt. Det kan också vara hetsätande och försökt till att göra sig av med maten. Det kan också vara hetsätande utan att försöka göra sig av med maten.

Upplever du ätstörningar, vänd dig till Vårdguiden och Frisk & Fri. 

Källa: 1177.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!