Elisabeth blev lurad av sotningsföretag

Snart 84-åriga Elisabeth Johansson i Vingåker blev kontaktad av ett sotningsföretag och pådyvlades en tjänst hon inte ville ha och inte behövde. Nu känner hon sig lurad, arg och ledsen.

Elisabeth Johansson har blivit lovad hjälp av konsumentvägledaren med att bestrida betalningskravet. Hon känner också till flera personer i Vingåker som blivit kontaktade av samma företag.

Elisabeth Johansson har blivit lovad hjälp av konsumentvägledaren med att bestrida betalningskravet. Hon känner också till flera personer i Vingåker som blivit kontaktade av samma företag.

Foto:

Vingåker2017-05-02 21:00

Det var i mitten av april som sotningsföretaget, som hon aldrig anlitat tidigare, sökte upp henne på telefon.

‒De sa att de var i närheten och att de skulle komma och rengöra imkanalerna i köket och badrummet. Och så frågade de mig om en stege så att de kunde ta sig upp på taket. Jag tog för givet att det här var tvunget att göras, berättar Elisabeth, som nyligen haft en stor utgift för en trasig värmepanna i sin villa.

‒Jag blev orolig för att det skulle vara något fel som jag skulle få bekosta. Jag har ju bara min pension och det har jag inte råd med, säger hon.

Företaget hade påannonserat att de skulle komma den 20 april, och dagen före ringde en annan representant för företaget, presenterade sig och lämnade ett telefonnummer. Han meddelade att de skulle komma dagen efter, mellan åtta och tio på morgonen.

‒Halv åtta ringde det på dörren och utanför stod en person som sa att han skulle göra rent köksfläkten. Det tog tio minuter. Sedan var han inne i badrummet och tittade men där har jag ju bara en vanlig ventil, så där fanns ju inget att göra. Och varför skulle han ha stege till taket? Han gick ju aldrig dit, säger Elisabeth.

Medan hantverkaren var hos henne visade hon fram lappen med namnet och telefonnumret till personen som ringt från samma sotningsföretag dagen före.

‒Men han som var hos mig sa att han inte kände igen vare sig namnet eller telefonnumret. Det verkade så konstigt alltihop, säger Elisabeth.

Jobbet skulle kosta två tusen kronor, hade Elisabeth fått höra i förväg.

‒Men det tog ju bara tio minuter att göra. Jag frågade honom hur det kunde kosta två tusen kronor. Då sa han att han nog trodde att det skulle bli något billigare, berättar Elisabeth.

Elisabeth fick en lapp med en oläslig underskrift, och några dagar senare kom räkningen i brevlådan. Den var på 1 195 kronor efter rotavdrag och hon skulle bara få fem bankdagar på sig att betala den.

Elisabeth har kontaktat konsumentvägledaren för att få hjälp med att bestrida betalningskravet.

‒Det är falsk marknadsföring att göra så här, anser Elisabeth, som nu hoppas på en lösning.

‒Jag har svårt att sova för att jag är orolig över det här. Jag vill ju inte hamna hos kronofogden, säger hon.

Flera personer i Vingåker har kontaktat Västra Sörmlands räddningstjänst efter att ha blivit uppringda av samma företag som Elisabeth Johansson blev uppsökt av.

‒Det är lite olustigt att det verkar vara mest äldre människor som de riktar in sig på", säger Marcus Asplund, räddningsledare och räddningschef i beredskap, som också ansvarar för sotningsfrågor på VSR.

Han har haft kontakt med närmare ett tiotal personer i Vingåker som blivit kontaktade av samma företag. Men anledning av det har räddningstjänsten gått ut med information på sin hemsida om vilka lagkrav som gäller.

‒Annars finns det inte så mycket mer som räddningstjänsten kan göra. Det här är svårt att få bukt med, konstaterar han.

Företaget som sökte upp Elisabeth krävde 1 195 kronor efter rotavdrag för den tjänst de utförde. Det sotningsföretag som Västra Sörmlands räddningstjänst anlitar för samma slags jobb tar bara 525 kronor efter rotavdrag.

Det finns alltså inte längre några lagkrav på att man behöver rensa ventilationskanalerna, de så kallade imkanalerna, i köksfläktar. Det togs bort 2004. Men företaget som sökte upp Elisabeth upplyste inte om att åtgärden inte var nödvändig eller lagstadgad.

Hos branschorganisationen Sveriges Skorstensfejares Riksförbund känner man väl till problemet med oseriösa aktörer inom sotarbranschen.

‒Vi tycker ju de marknadsför sig lite falskt och utnyttjar kryphål i lagen. Det är ju ett problem för oss, för det kan ju på sikt minska förtroendet även för våra sotare, säger Mattias Löfroth, pressansvarig.

Enligt marknadsföringslagen är marknadsföring otillåten om den är vilseledande, till exempel om näringsidkaren har utelämnat väsentlig information. Den får inte ha en negativ påverkan på kundens förmåga att fatta ett välgrundat köpbeslut.

‒Det är svårt att komma åt de här företagen. Men vi ger rådet att man anlitar våra medlemmar. Om ingen beställer tjänster från de här företagen, så försvinner de ju på sikt, säger han.

Anmäla, klaga och bestrida

Som privatperson kan man anmäla till Konsumentverket om man anser att ett företag brutit mot marknadsföringslagen.

Man kan också anmäla till ARN om man har en tvist med ett företag. Men först måste man klaga till företaget och framföra sina krav till dem.

Att bestrida en faktura innebär att man meddelar motparten att man motsätter sig betalningen och varför.

Om företaget lämnar betalningskravet vidare till Kronofogden måste även det kravet bestridas.

Källa: Konsumentverket, ARN och polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om