– När jag hörde hur det ligger till på nyheterna började jag nästan att grina. Jag tycker att det är fruktansvärt att det ser ut som det gör, berättar Elin Pettersson.
Den undersökning som Pettersson hörde om på nyheterna har genomförts av organisationen Friends. Den visar bland annat att var tionde elev i mellanstadiet blivit mobbad under det senaste året.
I ett Facebook-inlägg skriver Elin Pettersson att "det är dags för oss vuxna att agera, visa vägen, vara förebilder och prata med våra barn."
På högstadiet anger fem procent av de tillfrågade ungdomarna att de blivit mobbade. I samma åldersgrupp har dubbelt så många, tio procent, blivit utsatta för sexuella trakasserier under det gånga året.
– Det är 2021. Tänk att det fortfarande är så mörka siffror. Barn idag känner sig inte trygga i skolan. Jag ser att det är vi vuxna som har ansvaret att prata med barnen och vara förebilder, säger Pettersson.
Den vanligaste anledningen till trakasserier i allmänhet bland barnen som deltagit har visat sig vara rasism. Var femte barn på lågstadiet uppger att trakasserierna handlade om deras etnicitet, jämfört med 16 procent bland ungdomarna på högstadiet.
Som kultur och fritidschef i Vingåker arbetar hon med den lokala fritidsgården. En verksamhet som samlar barn och unga. Där har barnkommissionen sedan förra skolåret en central plats i arbetet. En grundregel är att var och en ska känna sig sedd.
– På fritidsgården arbetar vi mycket med bemötande. Säger hej till alla och har som målsättning att alltid se barnen som kommer dit. Alla ska få bekräftat att de är sedda. Hon fortsätter:
– Det är inte alltid man som vuxen vågar gå in, det gör inte jag heller varje gång jag borde. Det här var en väckarklocka även för mig. Hur beter jag mig när jag hör saker som inte är okej?
Elin Pettersson poängterar att även barnen har ett ansvar.
– Barnkonventionen står för rättigheter, men jag tänker att en viktig del i det är skyldighet. Barn måste vara snälla mot varandra, annars bryter de mot konventionen. Det är en skyldighet att vara schysst. Vi måste lära barnen att de också måste följa konventionen.
Hon tycker också att fritidsgårdens hej-regel, att alltid se alla, är en regel att ta med sig.
– Det är inte är alla som fått ett hej i dag, säger fritidschefen.