Eleverna fick möta sig själva på skolans Wall of fame

På Slottsskolan 7-9 bjöd måndagen på finalen av ett långt värdegrundsarbete. Till tonerna av en trumpetfanfar avtäcktes deras egna Wall of fame.

Nina Tzutsura, Tintin Kristensson och Himar Omar är tre elever som varit med i värdegrundsarbetet.

Nina Tzutsura, Tintin Kristensson och Himar Omar är tre elever som varit med i värdegrundsarbetet.

Foto: Elin Elander

Vingåker2022-11-07 16:23

Trygghet, positiv, respekt och framtidstro. Dessa ord bygger tillsammans slottsandan, skolans egna värdegrund. För att symbolisera ordet framtidstro har Slottsskolan i Vingåker invigt en egen Wall of fame, med bilder på framgångsrika personer, som alla gått på skolan.

– Det här knyter ihop säcken. Vi har nu nio kända personer som kommer att möta våra elever varje dag och förhoppningsvis inspirera dem och visa att allt är möjligt, säger Magnus Karlsson, rektor på Slottsskolan, när tidningen möter honom efter invigningen.

– Förhoppningen är att vi ska fortsätta fylla på den här väggen, att det ska vara något levande, fortsätter han.

undefined
Den sista tavlan i skolans Wall of fame är en spegel där eleverna möter sin egen spegelbild. En viktig symbolik för att stärka framtidstron, enligt rektor Magnus Karlsson.

Eleverna minglar runt porträtten, utrustade med bubbel och chips. Det hörs mummel om att de inte känner igen så många. Men när de kommer till den sista tavlan dröjer sig många kvar. Det är nämligen en spegel.

– Under den står det "Ditt namn". Den symboliken är jätteviktig, konstaterar Magnus Karlsson.

Att få möta sig själv i sin egen spegelbild går hand i hand med de värdeord som skolan arbetat fram tillsammans med elever i alla årskurser. Per Rohlin är en lärare som varit extra engagerad.

– Vi fick in underlag från alla klasser, sedan har vi grupperat dem till dessa fyra värdeord, förklarar han.

Alla klasser har fått arbeta med de olika värdeorden, som numera finns på affischer i klassrummen.

undefined
Dessa ord finns numera på tavlor i skolans klassrum.

– Man har pratat om vad de betyder och hur de upplevs, för att befästa slottsandan. Man ska trivas här och må bra, fortsätter Per Rohlin.

Nina Tzutsura går i årskurs åtta och spelade trumpet i fanfaren som invigde Wall of fame, den sista pusselbiten i värdegrundsarbetet. Hon är glad över att ha varit med i processen.

– Det har bara varit positivt. Man byggs upp som person, säger hon. 

Eleverna Himar Omar och Tintin Kristensen från årskurs sju, respektive nio, håller med. De känner sig tryggare och märker att elever påminner varandra om hur man ska vara mot andra och att fler fått en tydligare relation till ordet respekt.

– Väldigt mycket går in i det ordet och det känns som att det är fler som har fått en bild av vad det innebär, säger Tintin Kristensen.

Även om avtäckningen av Wall of fame ses som en final på ett långt arbete, ses det likväl som ett startskott för att implementera den fulländade slottsandan.

– Det är ett evighetsarbete egentligen, man måste prata kontinuerligt, säger Per Rohlin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!