Efter Roberts nödrop – rekordmånga till Tobiasregistret

35 000 personer har anmält sig till Tobiasregistret efter cancersjuka Robert Lindmans vädjan på sociala medier. "Alla som kommer in är ett hopp om liv."

Tobiasregistret har fått rekordmånga nya anmälningar sedan Robert Lindmans vädjan på Facebook. Elva personer har anställts för att packa kuvert med dna-kit till alla som anmält sig.

Tobiasregistret har fått rekordmånga nya anmälningar sedan Robert Lindmans vädjan på Facebook. Elva personer har anställts för att packa kuvert med dna-kit till alla som anmält sig.

Foto: Privat

Vingåker2021-01-07 20:50

Det var i början av december som fyrbarnspappan Robert Lindman berättade om sin situation i sociala medier. Han har en aggressiv form av blodcancer, akut myeloisk leukemi. Han vädjade efter donatorer. En transplantation av blodstamceller kan bli hans räddning.

"Om de inte hittar en donator har jag, med tur, mellan ett och tre år kvar att leva. Som småbarnsförälder kan jag inte dö än. Det är inte bara för min egen skull. 30 procent av alla som behöver en donator får ingen matchning, det är odds jag vill förbättra", sa han till Katrineholms-Kuriren i mitten av december.

Hans vädjan har gett resultat. På Tobiasregistret har anmälningar strömmat in. Några dagar in på det nya året har cirka 35 000 personer anmält sig. 

– Det är fantastiskt. Så många på så kort tid har jag aldrig varit med om. Det täcker nästan upp vår miniminivå för nya donatorer under ett år, säger Rosa Hellström, rekryteringsansvarig på Tobiasregistret, som samlar alla som är villiga att donera blodstamceller i Sverige.

Normalt kommer det in mellan 400 och 500 nya anmälningar varje vecka.

undefined
Dna-kit på väg ut till nyanmälda till Tobiasregistret.

Tobiasregistret har tagit in elva timanställda för att hinna med att packa, och skicka, dna-kit till alla som fyllt i anmälan. 

– Vi har 17 000 kvar att skicka. Förhoppningsvis har alla fått sina dna-kit inom två veckor.

När dna-kiten återvänder till Tobiasregistret ska de registreras och skickas till ett laboratorium i USA.

Åldersgränsen, 18-35 år, för nyanmälningar till Tobiasregistret leder till många frågor enligt Rosa Hellström, som förklarar varför den finns:

– All forskning visar att ju yngre donatorn är – ju större chanser har patienten att få en lyckad behandling.

Även om antalet anmälningar till Tobiasregistret började plana ut före jul, är trycket fortsatt högt. Över 1 000 anmälningar har kommit in varje vecka sedan jul.

– Det är fortfarande många som vill hjälpa Robert, och delar hans inlägg i sociala medier. 

Totalt i Tobiasregistret finns 168 755 potentiella donatorer av blodstamceller, och deras HLA-typ, samlade. HLA-typ beskrivs som en sorts markör på cellerna, och finns i miljontals olika varianter. Det gör register nödvändiga för att kunna matcha personer som är i behov av en transplantation.

– Vi hoppas att vi hittar en donator till Robert, alla som anmäler sig är ett hopp. 35 000 nya donatorer är 35 000 chanser till ett friskt liv, säger Rosa Hellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!