Effekten dröjer av åtgärdspaket i SFI

Flera åtgärder har satts in mot problemet med dålig måluppfyllelse och lågt utflöde av elever på SFI. Hittills märks inget tydligt resultat.

Flera åtgärder har satts in mot problemen på SFI. Nu lämnas slutrapporten över till politikerna i ansvarig nämnd.

Flera åtgärder har satts in mot problemen på SFI. Nu lämnas slutrapporten över till politikerna i ansvarig nämnd.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vingåker2020-06-08 12:17

Det framgår av slutrapporten om åtgärden som Viadidaktförvaltningen gjort. På tisdag presenteras den för nämnden.
Det är nu 15 månader sedan som politikerna uppdrog till förvaltningen att sätta till alla klutar för att lösa problemen på SFI, Svenska för invandrare.

Den höga andelen elever i SFI-utbildning började förvisso minska i fjol. Men antalet är fortfarande stort. Inte tillräckligt många elever når kursmålen och genomströmningen är låg. Därför sattes ett åtgärdspaket med både stora och små insatser in.
Något som sticker ut inom SFI i Katrineholm och Vingåker är den höga andelen elever som studerar lång tid utan att få betyg. Under 2019 misslyckades fler än hälften, 56 procent, få godkänt kursbetyg. Det var den lägsta siffran på fyra år.
En åtgärd mot detta har varit att ställa tydligare krav: bristfälliga framsteg kan leda till att studierna avbryts. Samtidigt har SFI säkerställt att alla elever har studieplaner med klara individuella mål. Extra språkträning för vissa grupper erbjuds.

En svårighet, framhåller rapporten, är att bedöma var gränsen för progression ska dras. Samtidigt finns stor risk för att en elev som skrivs ut hamnar i sysslolöshet och bidragsberoende.
Avbrott i studierna bidrar också till den låga genomströmningen. Tidigare har orsakerna ofta varit okända. Sedan snart ett år registreras de. 195 avbrott gjordes i fjol. Av dessa har orsaken registrerats i 144 fall. Det vanligaste skälet till avbrott är hög frånvaro, följt av låg progression. I 17 fall avbröts studierna på grund av att eleven fått ett jobb.
Elever som gör avbrott har rätt att återvända. Också det påverkar genomströmningen, varför en ny rutin tagits fram.

Eleverna ges en chans till omstart. Därefter krävs att de kan visa ett intyg på orsaken till avbrottet. Många elever återvände i fjol efter att ha lämnat sådana intyg. Även antagningsrutinen har förändrats. Antagningar görs nu dubbelt så ofta som förut för att korta kön.
Att åtgärdspaketet ännu inte fått tydligt genomslag förvånar inte rapportskrivarna. Nya arbetssätt och rutiner tar tid, konstaterar de. Effekten väntas senare i år eller 2021 – förutsatt att den inte omkullkastas av coronakrisen. Sedan den 18 mars har all vuxenutbildning bedrivits på distans, vilket enligt förvaltningen kan ha varit en utmaning för många elever.
SFI återgår till klassrumsundervisning den 15 juni. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!