Domstol: Bergtäkten i Låttra får finnas kvar

De närboende vädjade till domstolen i september, men utan resultat. M4-gruppen får fortsätta bryta berg i Låttra.

Inom 500 meter från bergtäkten i Låttra finns sju bostadshus, det närmaste ligger 280 meter ifrån.

Inom 500 meter från bergtäkten i Låttra finns sju bostadshus, det närmaste ligger 280 meter ifrån.

Foto: Johannes Ernstberger

Vingåker2020-10-05 15:17

Mark- och miljödomstolen har beslutat att bergtäkten i Låttra ska få finnas kvar. I sitt domslut anser domstolen att täktverksamhetens störningar är "möjliga att begränsa till godtagbara nivåer". Vidare: "Dessa störningar utgör därmed inte hinder mot att tillåta verksamheten."

Tvisten kring grus- och bergtäkterna i Låttra har pågått i åratal. Täktföretaget M4-gruppen vill fortsätta bryta berg och naturgrus på fastigheten, de närboende hävdar att det sker på bekostnad av deras välmående.

Under en delvis känslosam förhandlingsdag i september vädjade de närboende om att lägga ned bergtäkten

Men domstolen har nu gått på företaget M4-gruppens linje och godkänt deras miljökonsekvensbeskrivning. Det beviljade tillståndet gäller i 20 år framåt och omfattar ett årligt uttag av 50 000 ton berg. Samtidigt listar domstolen en lång rad villkor som företaget måste uppfylla för att få bedriva verksamheten. Villkoren berör bland annat vilka tider brytningen får ske, bullernivåer, föroreningar och säkerhet. 

Grustäkten vid Låttra, som ligger någon kilometer väster om bergtäkten, får däremot inte förnyat tillstånd av domstolen. Anledningen är att företaget M4-gruppen inte kunde påvisa att det finns ett tillräckligt stort behov av naturgrus i regionen.

Beslutet kan överklagas till och med den 23 oktober 2020.

undefined
M4-gruppen har tidigare brutit naturgrus och berg i två olika täkter i Låttraområdet. Bergtäkten har nu fått tillståndet förnyat, grustäkten ska läggas ned, enligt mark- och miljödomstolens beslut.

Martin Holmberg-Schwindt har fört de närboendes talan i mark- och miljödomstolens förhandling.

Kommer ni att överklaga beslutet?

– Det är för tidigt att säga. Jag är säker på att många blir väldigt ledsna och arga, men det finns skäl att studera beslutet och villkoren noggrant. Man ställer väldigt långtgående krav på hur verksamheten ska drivas. Det återstår att se om detta räcker för att vi som bor i bergtäktens omedelbara närhet ska få en dräglig tillvaro i framtiden, säger Martin Holmberg-Schwindt.

Att grustäkten läggs ned är till liten tröst för honom, den stora tvisten har alltid handlat om bergtäkten.

Rolf Pettersson och Maggie Helin, som bor i närheten av bergtäkten, är besvikna över domslutet.

– Det är klart att det är en viss besvikelse, men vi är inte förvånade att det gick såhär, säger Rolf Petterson. 

M4-gruppens vd Jonas Lindblom har avböjt att kommentera domslutet: "Vi ska ägna den närmaste tiden åt att läsa igenom domen mycket noggrant. Därefter tar vi ställning till hur vi ska gå vidare", skriver han i ett mejl till tidningen.  

undefined
M4-gruppens vd Jonas Lindblom har avböjt att kommentera domslutet.
Karta: Bergtäkten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!