Det kan du göra på sportlovet i Vingåker

Vingåkers kommun erbjuder en rad aktiviteter för barn och skolungdomar under sportlovsveckan. "Jag tror att barnen behöver det här mer än någonsin", säger Edith Barlow, kulturpedagog på kommunen.

"Vi tycker att det är superviktigt att man får motion, att vi är likvärdiga för olika åldrar och har ett brett utbud för både killar och tjejer", säger Edith Barlow, kulturpedagog i Vingåkers kommun.

"Vi tycker att det är superviktigt att man får motion, att vi är likvärdiga för olika åldrar och har ett brett utbud för både killar och tjejer", säger Edith Barlow, kulturpedagog i Vingåkers kommun.

Foto: Sofie Isaksson/Björn Larsson Rosvall/TT

Vingåker2022-02-15 19:01

Sportlovsveckan i Vingåker är vecka 8, alltså mellan 21 och 27 februari. Edith Barlow, kulturpedagog i Vingåkers kommun, är den som har satt ihop programmet.

– Vi vill uppmuntra till motion och föreningsliv. Sen har man olika intressen, det ska vara något som är digitalt och något som händer utanför centralorten för de som inte har möjlighet att ta sig in till stan. Men framförallt ska man ha roligt, säger hon.

Edith Barlow påpekar att programmet går att hitta på kommunens hemsida. I veckoprogrammet finns information om alla aktiviteter – och en sovande sengångare.

– Jag tycker att man ska kunna vara en liten sengångare också, om man vill. Det är jätteviktigt att man kan få lite sovmorgon och slippa ha skolstress, säger hon.

Några av de lugnare aktiviteterna är en filmfestival för komedier på fritidsgården och att lära sig att bygga bättre i datorspelet Minecraft.

– Minecraft är bibliotekets grej. Det är en del av deras uppdrag att utveckla det digitala i olika åldrar. Min son vill vara med och vi ska vara bortresta på sportlovet, men eftersom det är digitalt kan han vara med ändå. Han är besatt av Minecraft, han vill att vi ska spela tillsammans och jag är jättedålig och långsam, säger hon och skrattar.

undefined
Edith Barlow, kulturpedagog i Vingåkers kommun.

På slottet kan man gå på en tipspromenad eller bli djurspårsdetektiv, där uppgiften är att hitta så många djur som möjligt som gömmer sig i slottet.

– Jag har gjort djurpromenaden jättesvår! Men barn gillar när det blir svårt, säger Edith Barlow.

Kommunen erbjuder även mer sportiga aktiviteter.

– Vi har satsat hårt på kostnadsfria aktiviteter som ridning, slalom och padel för att få barnen intresserade av föreningslivet. Det är inte alla som har tillgång till ridning. Det kostar en del och det blir omöjligt för vissa att göra en sådan aktivitet, säger hon.

Kommunen samarbetar också gärna med det lokala näringslivet.

– Det är många i samhället som vill stötta. Ica hjälper gärna till och vi har Sörmlandsbanken som stöttar padeltävlingen. Men det är också föreningar som slalomföreningen. Sen lånar Fritidsbanken ut utrustning under hela veckan. De har extraöppet för att alla ska kunna utnyttja det.

undefined
En ung skidåkare i Båsenbergas slalombacke.

När kommunen väljer ut aktiviteterna för sportlovet finns det flera saker att tänka på, berättar Edith Barlow.

– Vi tycker att det är superviktigt att man får motion, att vi är likvärdiga för olika åldrar och har ett brett utbud för både killar och tjejer. Det är tur att vi har fritidsgården så vi också får med ungdomarna.

Edith Barlow har märkt att det är många som rör på sig för lite, och säger att det är extra svårt att få tjejer att bli mer aktiva.

– Speciellt under pandemin när vi har suttit inne är det många som mår dåligt. Men det ska också vara på skoj. Det ska inte behöva vara en prestation, man ska kunna prova på utan att ha erfarenhet.

Hon tycker att det är jätteviktigt att barn och unga får någonstans att ta vägen efter att ha suttit inne så länge.

– Där tycker jag att fritidsbanken är så himla viktiga. Det är så dyrt annars om man vill prova slalom och skridskor så det tycker jag är ett superbra initiativ. Jag tror att barnen behöver det här mer än någonsin. Att träffa varandra och ha nya upplevelser, komma ut i världen igen. Så vi hoppas att det kan bidra till gemenskap och ett piggare samhälle. Vi ät trötta på den här pandemin nu. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!