Det blir stopp för ett omkörningsförbud

Byalaget vill ha det, polisen vill ha det och kommunen vill ha det. Trafikverket vill det inte. Och därför säger länsstyrelsen också nej till ett omkörningsförbud i Läppe.

_MG_0373.jpg

_MG_0373.jpg

Foto:

Vingåker2015-11-24 05:00

Byalaget Kreativa Läppes trafikgrupp kämpar vidare för att få ner farten genom Läppe och på så sätt minska riskerna för att folk ska bli påkörda av trafikanter som susar igenom samhället i hög fart.

Björn Olsson i byalagets trafikgrupp har tillsammans med övriga i gruppen kämpat för att få fram ett sätt att minska hastigheten genom samhället på riksväg 52 och länsväg 214.

Ett arbete som delvis har varit framgångsrikt, eftersom det sedan i somras rådet en maxhastighet på 40 kilometer i timman på riksväg 52. Ett faktum som inte alla trafikanter tar någon notis om. Det konstaterar Björn Olsson som bor vid 52:an och dagligen och stundligen ser trafikanter köra fortare än den lagreglerade hastigheten.

Ett sätt att minska risken för olyckor är att genomföra ett omkörningsförbud, anser byalaget, och har därför kämpat för ett sådant. Kommunen är på samma linje och slår fast i ett yttrande till länsstyrelsen i Södermanland, som ytterst är myndigheten som bestämmer i frågan, att ett omkörningsförbud på riksväg 52 skulle kunna öka trafiksäkerheten och förbättra boendemiljön vad gäller buller.

Polismyndigheten säger i sitt yttrande att ett omkörningsförbud skulle innebära ett bra och enkelt sätt att få till en lugnare och tryggare trafikmiljö.

Trafikverket avstyrker dock det föreslagna omkörningsförbudet och motiverar enligt följande:

"Regleringar ska utgå från vägens och trafikmiljöns förutsättningar. Införande av omkörningsförbud bör bara ske när det kan finnas dolda hinder eller svårigheter som föraren har svårt att uppfatta. Bedömningen är att det på sträckorna inte finns sådana dolda hinder eller skärskilda skäl som motiverar till ett omkörningsförbud".

Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att säga nej till omkörningsförbud att man delar Trafikverkets synpunkter och enligt trafikförordningen "ska varje förare anpassa sin hastighet efter rådande förhållanden och hålla en med hänsyn till omständigheterna tillräckligt låg hastighet".

Det är en motivering som Björn Olsson, milt uttryckt, fnyser åt. Han konstaterar att till skillnad från länsstyrelsen och Trafikverket lever han mitt i fartdårarnas paradis. En nyligen genomförd hastighetskoll som kommunen utfört visar att 95 procent av trafikanterna kör fortare än de 40 kilometer som gäller. På frågan om de ska överklaga länsstyrelsens beslut så konstaterar han att de inte bestämt sig än.

– Länsstyrelsen är för feg för att gå emot Trafikverket. Det är jävla dåligt, men jag är inte överraskad.

Olsson anser att det kan vara att lägga ner onödig kraft på att överklaga beslutet och i stället fortsätta kampen för det, som han anser, vara det enda som verkligen hjälper mot fortkörare.

– Vi funderar på att rikta in oss på att få hit fartkameror.

Ett arbete som pågått i många år utan resultat, men trafikgruppen ger sig inte, slår Olsson fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om