Det är i klassrummen som det händer

Det är i klassrummet och inte i pappershögarna som det ska hända grejer. Nu satsar skolorna på att minska byråkratin för rektorer och renodla mötet mellan lärare och elever.

Vingåker2015-08-13 09:50

Låga skolresultat, svårigheter att rekrytera behöriga lärare samt många nyanlända elever som med kort varsel ska erbjudas en bra skolgång. Det är utmaningar som Vingåkers kommun har att arbeta med.

Den här veckan är skolpersonal på plats och förbereder skolstarten på måndag, samt det utvecklingsprogram som ska gå i gång i samarbete med skolutvecklingsbolaget Rektorsakademien utveckling, RAU.

Fokus blir det på tre områden: undervisningen i klassrummet, en lärmiljö för alla samt kontinuerlig bedömning. En del administration ska lyftas bort från rektorer och lärarna ska få koncentrera sig mer på att planera och genomföra lektioner och reflektera över sitt arbete. Skolorna ska samverka mer.

– Det här bygger mycket på att vi ska göra saker tillsammans. Jag ska få mer tid till att vara ute i klassrummen. Inte för att kontrollera, utan för att stödja och diskutera, säger rektor Stefan Bohlin som ser fram emot att i högre utsträckning få vara pedagogisk ledare.

– Jag tror väldigt mycket på detta. Jag har jobbat som rektor i snart 25 år och har funderat på varför inget händer i statistiken. Vi gör en massa bra saker, men varför når inte våra elever de högre målen?

Bohlins eget svar på den frågan är att uthålligheten och långsiktigheten har varit för dålig, och att det har saknats tillräcklig systematik i utvecklingsarbetet. Det hoppas han att det ska bli nu.

– Det är i klassrummet man ska leta för att hitta nyckeln till förändring.

Målet med det arbete som nu startar är att alla Vingåkers elever ska bli behöriga till gymnasiet och att de ska vara nöjda med sina studieresultat.

– Det är ingen utopi. Det går att få till, säger Stefan Bohlin.

Barn- och utbildningschefen Lena Sahrblom ser också fram emot en positiv arbetsprocess som ska göra skillnad. Förvaltningen jobbar med stöd av aktuell forskning. Eleverna kommer bland annat att märka satsningen i sin vardag genom snabba "temperaturmätningar" under lektionernas gång. Några korta frågor blir lärarnas verktyg för att kolla att eleverna hänger med och kan ge återkoppling på lektionen.

Lena Sahrblom säger att hon har fått många positiva reaktioner på satsningen, både från personal och i facklig samverkan.

– Personalen har jobbat hårt, men utan effekt. Det har inte varit fel på engagemang eller arbetsinsats, men det har inte gjorts rätt saker. Det ska vi göra nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om