Säfstaholm blev spökslott för barn under höstlovet

Arrangemanget Hide and seek på Säfstaholms slott har gjort succé under höstlovet. Under tre dagar har barn och unga mellan 10 och 18 år försökt gömma sig i något av slottets många rum samtidigt som de blir skrämda av utklädda skådespelare.

Arrangemanget Hide and seek på Säfstaholms slott är ett samarbete mellan slottet och fritidsgården. Utklädda statister och skådespelare skrämde besökarna medan de gömde sig från slaktaren.

Arrangemanget Hide and seek på Säfstaholms slott är ett samarbete mellan slottet och fritidsgården. Utklädda statister och skådespelare skrämde besökarna medan de gömde sig från slaktaren.

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2021-11-05 16:33

Under tre av höstlovets dagar omvandlades Säftsaholms slott till ett spökslott med gästande gastar och hemsökta rum. När tidningen träffar de två arrangörerna Edith Barlow, kulturpedagog på Vingåkers kommun, och Joakim Toivanen, fritidsledare på fritidsgården, har spökeriet redan pågått i två dagar. De är båda märkbart hesa av allt skrikande men samtidigt väldigt nöjda med föreställningarna hittills.

– Vi lider för vårt jobb, men vi har haft så himla kul! Vi är ett grymt team, säger Edith Barlow. 

Hide and seek är till för barn och unga mellan 10 och 18 år och är ett samarbete mellan slottet och fritidsgården. Idén kom till efter att arrangörerna insåg hur populära spökjägarprogram blivit på både tv och Youtube. För att uppnå den läskiga stämningen har de använt sig av ljudinstallationer, dockor, dunkel ljussättning och rökmaskin. Men framförallt har de tagit hjälp från skådespelare och statister i olika åldrar. 

– Vi har statister i olika rum som skräms medan besökarna försöker gömma sig från slaktaren som letar efter dem. 

undefined
Edith Barlow, kulturpedagog på Vingåkers kommun, blir blodsminkad inför kvällens föreställning.

Edith Barlow är vitsminkad i ansiktet med ett blodigt sår i huvudet. Hon är skådespelare i grunden och hennes jobb under spöktimmen är bland annat att smälta in mitt bland en samling utklädda skyltdockor och skrämma besökarna när de går förbi.

– Jag tycker att det är jättekul, det är höjdpunkten i mitt jobb att skrämma barn, säger hon och skrattar åt hur absurt det låter.

I vanliga fall jobbar hon med att göra slottet till ett levande kulturhus: att få fram Vingåkers historia på ett sätt som intresserar även barn och ungdomar.

– De brukar tycka att det är tråkigt, men tar man historisk fakta och stretchar sanningen litegrann som vi har gjort så blir det intressant. Det här utspelar sig under slottets storhetstid och i vår version kommer den här slaktaren hit och det visar sig att han inte nöjer sig med att bara stycka djur...

undefined
Hela gänget bakom Hide and seek klämde ihop sig för en gruppbild.

Joakim Toivanen – slaktaren själv – har bra koll på skräckfilmer och är den som har tagit hit rökmaskinen. Han berättar hur mycket han njuter av att få släppa ut sina demoner under kvällarna. 

– Det är väldigt kul, men man har lite svårt att somna när man kommer hem sen. Jag ligger och provar olika röster för slaktaren istället, haha!

– Jag har också svårt att slappna av efteråt, jag bara tänker på alla jag har skrämt och är nöjd med mig själv, säger Edith Barlow glatt. 

De är dock tydliga med att de försöker hålla det på en bra nivå så att ingen blir för rädd, men än så länge är det bara två barn av ett 60-tal som har lämnat spökslottet istället för att fortsätta. 

– Det förvånar mig faktiskt hur mycket folk verkar tycka om att bli skrämda, säger Edith Barlow. 

undefined
Hide and seek anordnades på Säfstaholms slott för första gången.

De unga statisterna har till stor del fått bygga sina roller själva och efter varje föreställning har de en utvärdering för att förbättra upplevelsen till nästa gång. 

– Vi har barn som först har varit blyga men som har växt och vågat mer under de här dagarna. Alla tar så bra hand om varandra, det är en fin grupp, säger Edith Barlow, som redan har idéer för nästa säsong:

– Statisterna har redan anmält sig till nästa år så jag hoppas att det blir fler gånger. Jag skulle vilja göra det här för vuxna också, kanske för politikerna i Vingåker?

Karta: Säfstaholms slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!