"Det är freden som ska vinnas, inte kriget"

Med rötter i försvarsindustrin har Hans Wallin tagit plats i ett FN-organ som verkar för vapenkontroll. Ett av de största problemen idag är att det finns för många vapen, säger han.

Vingåker2016-01-22 05:00

Hans Wallin från Byle utanför Vingåker pendlar ut i världen för att medverka till säker hantering och minskad spridning av vapen till obehöriga.

Han har arbetat både i tillverknings- och destruktionsindustrin. Han har både ett stort globalt kontaktnät och kunskap om problematiken.

Gruppen som han har blivit en del i är "UN SaferGuard Strategic Coordination Group for the development and implementation of the international Ammunition Technical Guidelines (IATG)". FN:s generalförsamling beslutade 2009 att arbetet skulle påbörjas med att ta fram ett regelverk för hur vapen och ammunition ska förvaras och förstöras.

Gruppens senaste möte hölls i Genève november 2015. Hans Wallin var en av deltagarna. Hans uppgift är att i Sverige och utomlands sprida kunskap om FN:s arbete med SaferGuard.

Bredvid sig på skrivbordet i Cesiums lokaler har han en stor, tjock pärm på 1 800 sidor. Den innehåller instruktioner som gruppen har arbetat fram kring hantering av vapen och ammunition.

Regelverket kommer att översättas till de sex officiella FN-språken men även finnas tillgängligt på internet.

Representanterna i gruppen har i många fall utsetts av sina länder. Ett undantag är Hans Wallin, som har inbjudits att delta personligen som expert på säkerhet och ammunitionslagring.

FN är imponerade av företaget Cesium och Jack Gustavssons säkerhetslösningar.

– Problemet idag är att det finns för många vapen i världen. När handgranater börjar kastas i Stockholm och Malmö så visar det med all tydlighet att vi måste få kontroll på var vapnen finns och vem som har dem, säger Hans Wallin.

– Vi har en stor vapenexport och bra kunskap om vapen i Sverige. Nu växer en ny typ av företag fram i landet, sprungna ur försvarsindustrin. Det är företag som kan tillhandahålla fredsteknik och har bra produkter, typ Cesiums säkerhetscontainrar och X-Modul (expanderbar barack). Detta kan skapa många nya arbetstillfällen i Sverige. Det krävs dock att industrin får stöd och support från politiker och myndigheter med arbetet, menar Hans Wallin.

Fredsteknik används för att genom civila åtgärder skapa förutsättningar för en återgång till ett "normalt" samhälle efter krigsslut.

I arbetet med att återgå till ett normalt civilt samhälle ingår att omvandla militära sprängämnen till civilt ändamål.

– Efter murens fall i Östtyskland var jag i hög grad aktiv med destruktionen av gammal ammunition. Vi hade kunskapen och tog hand om den gamla ammunitionen på Vingåkersverken, säger Hans Wallin.

Han berättar vidare att när det gäller hantering av ammunition och vapen har Sverige via EU anslutit sig till IATG (International Ammunition Technical Guidelines). Det är ett regelverk för hantering av dessa ämnen, dock ännu inte ett implementerat regelverk. Det är av största vikt att de länders politiker som har anslutit sig till regelverket också hjälper till att införa det för att skapa en fredligare värld, påpekar Hans Wallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om