Västra Sörmlands räddningstjänst gjorde två tillsynsbesök på Humlegårdens demensavdelningar och övriga avdelningar i november förra året. Då framkom det att verksamheterna inte hade någon etablerad rutin för utrymning av de boende, i händelse av brand eller andra olyckor.
– Bristerna som vi hittat ser vi ju som väldigt allvarliga. Det är ju personalen som ersätter de boendes förmåga att utrymma och om personalen saknar kunskap för att hjälpa de boende, så finns ju inte möjligheten för de äldre att utrymma, säger Mikael Cederberg, brandingenjör på Västra Sörmlands räddningstjänst.
En rutin fanns, men den var delvis felaktig och kunde inte heller genomföras på grund av kunskapsbrister hos personalen.
– Det handlar bland annat om att man inte har förmågan att lokalisera var en händelse uppträtt, förklarar han.
Om det hade skett ett brandtillbud hade det kunnat få förödande konsekvenser.
– Jag ser det som väldigt oroande. Om inte personal hade funnits i närheten av startplatsen för en brand, så har jag svårt att se att man inte hade fått förolyckade, säger han.
Vid inspektionen lade räddningstjänsten ett tillsynsföreläggande på stående fot.
– Det är inte ofta vi gör det, säger Mikael Cederberg.
I föreläggandet krävde räddningstjänsten att verksamheten skulle ta fram en rutin för utrymning som är anpassad till den befintliga verksamheten. Ett krav var också att verksamheten ska se till att samtlig personal ska ha kunskap om utrymningsrutinen, och också hur man genomför en utrymning. Personalen ska också senast i mars i år ha genomgått minst en praktisk utrymningsövning.
En utrymningsrutin finns nu på plats och personalen har också informerats om den.
– När det gäller de andra delarna har räddningstjänsten inte fattat beslut ännu, säger Mikael Cederberg.
Den senaste gången som räddningstjänsten gjorde en liknande inspektion av verksamheten var 2013.
– Då hade brandombuden och personalen fått brandutbildning, säger Mikael Cederberg.
Socialchefen Dag Wallström säger att utbildning för personalen är inbokad och att man kommer att leva upp till de åtgärder och krav som räddningstjänsten ställer.
– Det blev ett olyckligt långt uppehåll mellan utbildningarna. Så ska det inte vara. Och det är klart att vi som är ansvariga för verksamheterna också ansvarar för att det här genomförs regelbundet, säger han.
Hur ser du på att ni inte har kunnat garantera de äldres säkerhet?
– Jag kan inte säga att det varit en stor risk. Det har ju de facto inte hänt något. Men det har funnits en risk och det har varit onödigt, för vi hade kunnat säkerställa det här.
Han betonar dock att byggnaden i sig har ett bra och påkostat brandskydd, med automatlarm och sprinklers.
Men Dag Wallströmer är också kritisk mot räddningstjänsten.
– Vilka krav de ställer växlar mellan varje gång de byter personal. De rutiner vi har haft är ju de som räddningstjänsten tidigare sagt att vi ska ha, menar han.
Räddningstjänsten rekommenderar att verksamheternas brandombud får brandutbildning varje år, och personalen vartannat eller vart tredje år. Utrymningsövningar behöver göras varje år.
– Vi får ju rätta oss efter deras krav. Men vi behöver inte köpa våra utbildningar från dem. Det är ju en jävssituation, när de först påpekar brister i utbildning och samtidigt säljer utbildningar till oss, säger Dag Wallströmer.