De planerade ställplatserna vid slottet slopas

Kommunen tar till sig av länsstyrelsens kritik mot byggplanerna vid gamla Ekholmens trädgård och ändrar vissa delar. Nu är det dags att lämna synpunkter igen.

Planerna om ställplatser för husbilar intill Säfstaholms slott går om intet. Robert Davidsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, berättar att de kan bli på en annan plats.

Planerna om ställplatser för husbilar intill Säfstaholms slott går om intet. Robert Davidsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, berättar att de kan bli på en annan plats.

Foto: Christine Olsson/TT, Stina Järperud & Roger Culmsee

Vingåker2021-11-11 20:58

Förra året presenterade politiker och tjänstemän en riktig kioskvältare – planer på 120 nya bostäder intill Säfstaholms slott.

– Jag har fått många positiva kommentarer kring det här. Det är nära centrum, tågstationen och den nya förskolan. Det blir en blandad bebyggelse, det tycker jag känns jättekul, säger Robert Davidsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Samrådshandlingarna för den nya detaljplanen antogs 20 oktober 2020. Sedan dess har den justerats inför granskningen, som beslutas i nämnden tidigast i februari. Därefter är det kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som ska klubba igenom planen, innan sommaren 2022.

– Vi har gjort en hel del ändringar utifrån Länsstyrelsens synpunkter. Ställplatserna för husbilar är borttagna. De var placerade i ett skogsområde som har vissa arter och naturvärden som ska bevaras, säger Robert Davidsson. 

Idén om ställplatser, eller åtminstone ett servicehus för latrintömning, finns dock kvar. Kommunen ser i nuläget över andra passande områden för husbilsplanerna.

undefined
Robert Davidsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, berättar att planerna på ställplatser inte slopas helt. De kan bli på en annan plats.

Davidsson beskriver området kring Säfstaholms slott som en komplex miljö att skapa en ny detaljplan i. För att bygga nära Vingåkersån krävs dispens från strandskyddet. Den historiska miljön vid slottet och parken ställer också höga krav på det estetiska. I andra ändan finns den ekonomiska aspekten – blir det för dyrt att bygga kan hela projektet falla platt. 

Länsstyrelsen har också synpunkter på gallringen och de vill inte se några nya broar och bryggor, eftersom det kan kräva muddring och förstärkningsåtgärder som skadar naturmiljön.

Davidssons förhoppning är att det förstärkningsarbete som redan pågår i andra delar av Vingåkersån, kommer att kunna fortsätta även förbi slottet. Det utreds vidare i en ny ansökan om vattenverksamhet.

Den del av detaljplanen som berör det gamla orangeriet, på andra sidan Bondegatan, har också blivit en vattendelare. Länsstyrelsen vill släcka den ytterligare byggrätt som finns där i dag. Kommunen menar att ingen kan tvingas avstå sin egendom och låter den vara kvar, men regleras striktare. 

28 november är sista dagen att lämna synpunkter på planerna, som presenteras på kommunens webbplats. 

– Vi vill verkligen ha en bra medborgardialog. Det här är Vingåkersbornas vardagsrum, säger Robert Davidsson. 

undefined
Robert Davidsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden tillsammans med Erik Olsson, plan- och byggchef/kommunarkitekt och Olle Söderström, samhällsplanerare och planarkitekt, när planerna presenterades i oktober 2020.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!