"De flesta besökare frågar om slottet är öppet"

Turistbyrån och slottsbutiken har flyttat in på Säfstaholm och börjat blåsa liv i byggnaden igen. På de övre våningarna pågår uppbyggnaden av de utställningar som ska visas vid invigningen i september.

Kultursamordnare Ulrika di Martini Brakel och turistinformatör Emilia Spångberg i slottets foajé där turistbyrån och slottsbutiken samsas.

Kultursamordnare Ulrika di Martini Brakel och turistinformatör Emilia Spångberg i slottets foajé där turistbyrån och slottsbutiken samsas.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåker2020-07-24 07:30

Från början var det tänkt att det nyrenoverade Säfstaholm skulle ha invigts i juni. Men coronapandemin satte stopp för planerna, här som på så många andra ställen. 

I stället för folkfest, utställningsbesökare och en befolkad uteservering är det nu bara turistbyrån och butiken som kan hålla öppet under sommaren. Sedan en månad tillbaka huserar de i slottets foajé.

– Men vi märker ju att människor inte rör sig på samma sätt nu under corona, säger Ulrika di Martini Brakel, kultursamordnare i Vingåkers kommun, och handledare för kommunens sommarjobbare som bemannar turistbyrån, tre veckor åt gången.

De flesta förbipasserande som tittar in här är svenskar på hemester, men en och annan tysk turist har också kommit till slottet. Många av dem har sökt sig till Vingåker för att besöka outleten. 

– De flesta besökare frågar om slottet är öppet, säger hon. 

Den uppskjutna invigningen kommer nu att hållas den 18 september. 

– Det blir ju inte på samma sätt som vi hade tänkt. Vi kommer att ha guidningar, men det kommer också att bli möjlighet att gå runt på egen hand och få guidning av en ljudslinga, förklarar Ulrika di Martini Brakel, som just nu arbetar med de tre utställningar som ska inleda den nya eran på Säfstaholms slott. 

De kretsar alla kring greve Gustaf Trolle-Bonde, som huserade här under första halvan av 1800-talet. Två rum i slottet håller på att möbleras upp och ställas i ordning som de kan ha sett ut inför en festkväll hos greven. 

– Man ska få känslan att han bara lämnat rummet en stund, säger hon. 

En annan utställning handlar om hovet kring greven, och de tjänstefolk som arbetade eller gjorde dagsverken här. Ulrika di Martini Brakel har sökt i hembygdsföreningarnas arkiv efter fakta och berättelser om de människor som arbetade på slottet. 

I den tredje utställningen visas konst av några av Gustafs egna konstnärsvänner. 

– Där visas en del av den konst som fanns i Gustafs konstsamling, berättar Ulrika di Martini Brakel. 

I slottets kök- och restaurangdel är det ännu ingen verksamhet på gång. Trots dialog med flera aktörer har man inte hittat någon entreprenör som är villig att starta. 

– Till invigningen ordnar kommunen med serveringen. Sedan gör vi en ny upphandling av restauratör i höst, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!