Den 29:e februari infaller i kalendern var fjärde år, den mytomspunna skottdagen, då kvinnor enligt traditionen får fria. Dagen uppmärksammas i Västra Vingåkers kyrka med att anordna en drop in-vigsel. Idén väcktes när Karola Lindqvist Wahlbeck, kyrkoherde, en sommar arbetade i Turinge-Taxinge församling i Nykvarn.
– Där har de en tradition att varje midsommarafton anordnar drop in-vigsel i kyrkan, säger Karola Lindqvist Wahlbeck.
En drop-in vigsel skiljer sig inte jättemycket från en vanlig vigsel mer än att det blir en lite mindre tillställning som inte heller kräver så mycket planering. Denna tillställning har Karola planerat tillsammans med kollegan Susanne Holmén Hjalmarsson. De vill båda att alla som vill ska ha möjlighet till giftermål. Att det inte alltid ska behöva bli en så stor och dyr tillställning.
– Ibland kan man göra det lite enklare för sig för att komma över tröskeln. En del planerar och planerar, det kan bli framskjutet av många anledningar. Så på det här sätter blir det lite enklare, säger Karola och Susanne fortsätter:
– Jag tror att man ibland kan känna att det är mycket annat runt om själva vigseln. Att man då lätt fastnar i vilken färg på servetterna eller vilken bordsdukning man ska ha. Sedan slutar det i att man ska ha bröllop i tre dagar.
Karola och Susanne hoppas på att det kommer bli en dag i kärlekens tecken. Att de som drömmer om giftermål, men av olika skäl inte kommit dit ska få chansen vid detta tillfälle.
– Hos vissa kan det finnas rädsla över att få allt fokus på sig en sådan här dag. Nu blir det något enkelt, men minst lika fint. Istället blir det en dag där kärleken hamnar i centrum, säger Susanne Holmén Hjalmarsson.
För att få ingå äktenskap måste man först ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.
När hindersprövningen är påskriven och klar kan man boka tid i pastorsexpeditionen i Västra Vingåkers kyrka. Därefter sker samråd med prästen om specifika önskemål och musik.
Varje par ska ha med bevis om hindersprövning, minst en ring och minst en ska vara medlem i Svenska kyrkan. Anhöriga är också välkomna.
Kyrkan står för musik, sång och vittnen, om man inte vill ha med sig egna till vigseln. Allt är gratis.