– Vi har de senaste åren testat arbetssättet med så kallade mobil bemanning, då vi har varit ute på orter som bland annat Vingåker en gång i veckan. Men nu är trycket så stort och fler asylboenden kommer att öppna runt om i hela länet, att vi inte kommer att kunna göra på det här sättet längre, säger Jonas Doll, enhetschefen på mottagningsenheten i Flen.
Receptionen i Vingåker kommer att vara bemannad ungefär en gång i månaden hädanefter.
Jonas Doll vill understryka att man inte drar ned på personal eller vill försämra servicen, utan att det handlar om ett förändrat arbetssätt.
Samtidigt blir effekterna av omorganisationen att Vingåkers asylsökande får göra fler och längre resor, samt att trycket på Flens reception ökar.
– Vi har våra boendeteam som är i kontakt med de asylsökande, och behöver någon ta sig till Flen så delar vi ut bussbiljetter. Förhoppningen är att det inte upplevs alltför problematiskt, säger Jonas Doll.
– Fler frågor kommer att hanteras i Flen, men jag tror inte att den här omställningen kommer att bli alltför dramatisk. Vi måste alltid anpassa oss efter det rådande läget, och finna sätt att hantera trycket. Dessutom är Flens reception ett mer fullödigt kontor, så många frågor kan nog hanteras bättre där, fortsätter han.
Han vill även uttrycka att förändringen kommer att följas upp.
– Vi är medvetna om att närvaron är viktig, och det vi gör syftar absolut inte till att försvåra dialogen eller servicen. Om detta skulle leda till upplevd försämring, då slår vi inte dövörat till. Vi har inget annat mål än att göra så gott vi kan för de resurser vi har, säger han.