Situationen vid Lyttersta och Tisnaren har i flera år varit konfliktfylld. I centrum står dels Vingåkers kommun, dels markägaren John Ohlsson.
Ohlsson äger marken vid Lytterstabadet, där kommunen har badbryggor. Han har också byggt ett "badland" vid Tisnaren, med bastu, fiskarstuga, växthus och brygga, trots att han saknar strandskyddsdispens. Kommunen hotade Ohlsson med ett vite på 240 000 kronor om han inte rev eller flyttade byggnaderna. John Ohlsson polisanmälde då kommunen för olaga intrång och för att ha byggt i strid mot strandskyddsreglerna på annans mark, då kommunen asfalterat, satt upp bojar och en handikappramp och fyllt ut badplatsen med sand.
John Ohlsson har sedan dess åtgärdat det mesta som kommunen krävde av honom. Men i våras gjorde en av kommunens handläggare en kontroll och konstaterade att det tillkommit nya saker vid badlandet som kräver tillstånd. Bland annat elinstallationer, planteringar, en husbåt och så har bryggan byggts om. Tjänstemannen föreslog för samhällsbyggnadsnämnden att markägaren skulle tilldömas ett vite på 160 000 kronor för totalt åtta punkter.
– Men det fanns många frågetecken. Markägaren har kommit med en skrivelse som inte fanns med i ärendet, bland annat. Vi måste också se vilka överenskommelser som gjorts tidigare, vi vill se dokumentation av de möten som hållits mellan markägaren och kommunen. Och också se om det finns några prejudicerande domar någonstans. Vi måste belysa helheten, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Robert Davidsson (C).
Därför kommer beslutet om eventuellt vite att tas först i september.
Men bryggorna vid Lytterstabadet då?
– Några bryggor får de inte lägga i! Det säger John Ohlsson, som alltså äger marken vid badplatsen. I övrigt vill han inte kommentera ärendet.
Men att bryggorna inte ligger i beror inte på John Ohlsson, säger Robert Davidsson. Fast ärendena hänger ihop. Efter Ohlssons polisanmälan mot kommunen, har det blivit viktigt att se till att alla papper är i ordning.
– Alla tillstånd är inte klara för bryggorna, till exempel strandskyddsdispensen. Miljöbalken och strandskyddsreglerna finns och de ska följas. Vi måste göra samma bedömning för kommunen som för privatpersoner, det är jätteviktigt. Vi kan inte tvinga andra om vi inte gör rätt själva, säger Robert Davidsson.
Bryggorna kommer inte att komma i vattnet på hela sommaren.
– Det är jätteolyckligt, men till nästa sommar ska de absolut ligga i, säger Davidsson.