Dålig efterfrågan på ekokött slår mot grisbönderna

Konsumenterna köper närproducerat men nobbar ekologiskt Krav-kött under coronatiden. "Jättesynd", tycker grisbonden Mats Schörling.

"Om folk visste att det är samma grisar som de ser springa utomhus, skulle de vara mer benägna att köpa köttet", säger grisbonden Mats Schörling.

"Om folk visste att det är samma grisar som de ser springa utomhus, skulle de vara mer benägna att köpa köttet", säger grisbonden Mats Schörling.

Foto: Stina Järperud

Vingåker2020-08-31 19:30

Coronakrisen får svenskarna att köpa mer närproducerat griskött, men inte Krav-ekologiskt sådant, enligt grisbonden Mats Schörling på Brene gård i Vingåker.

Krav-certifieringen innebär strikta regler angående djurvälfärd och användning av kemikalier i jordbruket. Hållbarhetsmässigt är produktionen på en Krav-gård, som Brene, därför "bäst i klassen", tycker Mats Schörling.

Har du märkt av att konsumenterna vill unna sig lite mer vardagslyx när de nu sitter hemma oftare?

– Nej, det är inget som har slagit igenom, säger Mats Schörling och fortsätter:

– Många konsumenter vill göra något gott men tycker att det räcker med att köpa närproducerat kött.

En anledning till varför konsumenterna inte slår till kan vara priset, Krav-kött är dyrare än konventionellt fläsk. Men Mats Schörling anser att det också är en marknadsföringsfråga.

– Vårt kött är ofta väldigt anonymt, det är jättesynd givetvis säger han.

I teorin skulle Mats Schörling också kunna profitera på den stora efterfrågan på närproducerat mat. Men köttet från Brene gård säljs på stora livsmedelsbutiker i hela Sverige. Där ligger fokuset på att det är ekologiskt och det framgår inte att grisarna har bökat i Vingåkersbygden. 

Mats Schörling försöker därför att ta fram ett eget varumärke för att kunna sälja sitt kött lokalt och regionalt.

– Om folk visste att det är samma grisar som de ser springa utomhus, skulle de vara mer benägna att köpa köttet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!