Chans att vandra bakåt i tiden

Nu på söndag och på torsdag arrangeras forntidsvandringar i Vingåker.

Fornlämningar finns ofta mitt i vanliga bostadsområden.

Fornlämningar finns ofta mitt i vanliga bostadsområden.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vingåker2019-08-16 13:09

Mitt i vanliga bostadsområden kan det ligga tusenåriga gravar eller gamla boplatser. Nära kyrkan i Vingåker finns den gamla galgbacken och en bit från Sävstaskolan ligger en gammal järnåldersboplats och ett gravfält.

Under två somrar har Länsstyrelsen i Sörmland ordnat forntidsvandringar på flera platser och i år tillkommer också vandringar i Vingåker. Temat för vandringarna i Vingåker är "Arbete förr och nu" och det är arkeolog Agneta Scharp från Länsstyrelsen, som tillsammans med Lucie Riad, integrationsansvarig, som leder vandringarna.

– Det är två olika vandringar. Den första vandringen på söndag ska vi hålla till i norra delen av Vingåker. Vi ska gå förbi den gamla galgbacken och titta på några milstenar. Sedan går vi till hembygdsföreningen där de ska berätta om Vingåkers historia, säger Lucie Riad.

Hembygdsföreningen ska också visa stenåldersyxor och deltagarna kommer att få höra om IbnFadlan, som skrivit om sitt möte med vikingar på 900-talet.

Den andra vandringen, på torsdag, utgår från Sävstaskolan.

– Då kommer vi att gå till järnåldersgravfältet och Agneta Scharp kommer att berätta om järnåldern och vikingatiden. När man pratar om järnåldern blir det alltid mycket diskussioner, det fanns många kulturmöten på den tiden.

Vid torsdagens vandring är också Sörmlands museum med och vandringen avslutas med slöjdande i trä. Syftet med vandringarna, berättar Lucie Riad, är att träffa varandra, umgås och få igång samtal mellan människor från olika kulturer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om