Skylten utanför den vita mexitegelvillan i Kjesäter är den enda ledtråden till vad som pågår inne i köket. "Balti towers" står det – en ordvits med anspelning på den kända brittiska humorserien Fawlty towers, men med en indisk twist i form av curryrätten balti.
Här bor Becca och Mike Chaney.
Becca drev tidigare ett barndaghem i en annan byggnad på tomten, och Mike jobbade som kock på en restaurang inne i Vingåker. Men i vintras valde Becca Chaney att stänga daghemmet och tänkte i stället jobba extra här och där.
När coronapandemin slog till gick hennes planer om intet, och även Mike blev utan jobb.
– Vi flyttade till Vingåker 2007 och vi har saknat en indisk restaurang sedan dag ett, säger Becca Chaney.
Parets stora hobby är att laga mat och de har ofta arrangerat stora matfester för sina vänner. Men när pandemin kom fick de nöja sig med att laga åt sig själva. Snart insåg de dock att intresset kunde bli mer än bara en hobby.
– Vi såg att alla köpte matlådor. Vi tänkte att vi testar väl, på fredagar och lördagar bara, säger Becca Chaney.
Första steget blev att kolla med kommunen om man alls får sälja mat som man lagat i hemmet. Efter att livsmedelsinspektören kontrollerat att de har tillräckliga kunskaper och rutiner för livsmedelshantering, fick paret Chaney klartecken att köra igång.
Numera förvandlas deras hem till ett indiskt kök under helgerna. Mike Chaney kommer ursprungligen från Wales och har jobbat i restaurangbranschen både i Storbritannien och i Sverige. Han är kocken – och chefen. Becca Chaney, som också är livsmedelsutbildad, assisterar.
Tillsammans radar de upp ingredienserna till en korma på köksbänken. Grädde, yoghurt, ingefära, kanelstång, garam masala, kokos, russin och ghee – rent smörfett som används mycket i indisk matlagning. Ingredienserna köper de i lokala matbutiker, utom kryddorna som de beställer via internet.
Till rätten använder de en färdigkokt såsbas, som även ingår i andra rätter på menyn.
– Det är som en tjock vegetarisk buljong med en massa lök, morot, paprika, koriander, ingefära, vitlök och garam masala. Den tar tre timmar att koka, säger Mike Chaney.
Några bitar kyckling tillsätts och en söt doft av Indien sprider sig i köket.
– Om man går på indisk restaurang i Storbritannien så smakar det så här, säger Mike Chaney, som däremot tycker att indiska restauranger i Sverige inte alltid har full koll på ingredienser och smakstyrka.
Varje portion tillreds separat och läggs i en matlåda, som kunder väljer att få hemkörd eller hämta själva.
– Många väljer vår mat i stället för fredagstaco. Vi har fått bra respons, det är jätteroligt – och vi har redan några stammisar, säger Becca Chaney.
Mellan tio och tjugo matlådor säljer de varje helg och de säger att verksamheten går ungefär jämnt upp. De trivs ganska bra med att hålla på i liten skala, men är inte främmande för viss expansion.
– Vi vill inte ha en restaurang, men kanske en streetfoodvagn, säger Mike Chaney, som också har sin timanställning inom kommunens skolkök att tänka på.
Oavsett vad som händer med Balti towers, kommer paret att fortsätta att laga mat.
– Vi har jätteroligt tillsammans – dansar och lagar mat. Vi är riktiga "foodisar", när vi lägger oss på kvällen funderar vi på vad vi ska laga i morgon. Och indiskt tröttnar vi aldrig på, säger Becca Chaney.