Det var i oktober i fjol som patienten första gången sökte vård på Vingåkers vårdcentral. Patienten hade ont i halsen, svårt att svälja och hade dessutom gått ner en hel del i vikt.
Patienten har sedan flera gånger haft kontakt med läkare och sjuksköterskor på samma vårdcentral, både via besök och via telefon.
När patienten var på mottagningsbesök hos läkare nummer fyra, i april i år, hade hen svår smärta i halsen och svårt att både äta och dricka.
Vingåkers vårdcentral gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg i juni. Av anmälan framgår att patientens allvarliga diagnos fördröjts avsevärt och att patienten borde ha remitterats vidare enligt SVF, det vill säga standardiserat vårdförlopp, tämligen omgående i samband med det första läkarbesöket. Syftet med SVF är att korta väntetiden och göra vården mer jämlik.
Att det har varit flera personer inblandade, både sjuksköterskor men framför allt läkare har också bidragit till den fördröja handläggningen, enligt anmälan.
Efter det inträffade har vårdcentralen sett över sina rutiner. Bland annat betonar man vikten av att skicka remiss för SVF vid misstanke om elakartad tumör.
Inspektionen för vård och omsorg avslutar ärendet utan att vidta några ytterligare åtgärder. Vårdgivarens slutsatser framstår, enligt Ivo, som rimliga. Ivo anser att vårdgivaren vidare vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen.