Höga lagerkostnader för lokala trävaruhandlare

Det ökande intresset för att renovera under pandemin har lett till höga kostnader inom byggbranchen. Men den lokala byggvaruhandlaren, Niclas Arvidsson, tycker att det känns dumt att bli jämförd med de stora varuhusen: "Vi har inte höjt priserna så mycket".

Niclas Arvidsson, delägare i Perssons byggvaror, tycker att det är tråkigt att mindre företag jämförs med de stora byggvaruhusen. "Folk sitter hemma redan från början och tror att det är dyrt", säger han om de höga priserna som rapporteras.

Niclas Arvidsson, delägare i Perssons byggvaror, tycker att det är tråkigt att mindre företag jämförs med de stora byggvaruhusen. "Folk sitter hemma redan från början och tror att det är dyrt", säger han om de höga priserna som rapporteras.

Foto: Sophie Eriksson

Vingåker2021-06-03 15:37

Under pandemin har intresset för renovering och att göra om hemma ökat. De stora byggvaruhusen har höjt priserna och materialbrist har följts åt av hemmafixandet när fler tillbringat mer tid i hemmet. Men mindre och lokala byggvaruhandlare ser inte samma ökande åtgång på material, istället har färre kunder sökt sig till de mindre företagen. Det menar Niclas Arvidsson, delägare till Perssons byggvaror i Vingåker.

– Folk sitter hemma redan från början och tror att det är dyrt och ingen idé att bygga något. Men vi har inte höjt våra priser så mycket. Det känns dumt att bli jämförd med de stora varuhusen, säger Niclas Arvidsson.

Både inköpspris och lagerhållning har påverkats av pandemin. Den stora prishöjningen på material skiljer sig också mellan små och stora byggvaruhus.

– Det är en stor skillnad mellan oss och de stora varuhusen. Alla drabbas av att folk tror att det är dyrt. Skulle jag höja priserna som de stora företagen, skulle jag höja mina priser med 80 procent från fjolåret.

På byggvaruhandeln i Vingåker har kostnaden för lagerhållningen stigit mer 30 procent under ett år, menar Niclas Arvidsson. Anledningen är inköpspriser på material och kostnaderna för att hålla ett lager åt kunderna. 

– Vår lagerhållning är jättedyr. Inköpspriset har stigit fruktansvärt mycket sedan förra sommaren, så jag måste ha mer pengar liggandes på lager. I det avseendet får vi sänka vår marginal. Skulle vi köra som det egentligen brukar vara, skulle det vara ännu dyrare, fortsätter han.

undefined
Samtidigt som det råder en byggboom inom branchen, har kostnaden för lagerhållningen på företaget i Vingåker, ökat med 30 procent.

Trots pandemin och de höga kostnaderna på material, menar Niclas Arvidsson att verksamheten gått bra. Antalet bygglov som beviljats i Sörmland förra året var 2 819 stycken. Mycket går att koppla till pandemin och permitteringar. I Vingåker ökade renoveringen med 16,5 procent, jämfört med året innan, enligt Statistiska centralbyråns, SCB, siffror. 

– Det har gått jättebra, samtidigt tjänar vi inte mer på att varorna blivit dyrare. Procentuellt tjänade vi mer förra sommaren när det var normala priser. Men bygghandeln är väl en av de branscher som det har varit mest positivt för. Det finns många andra branscher det är synd om, säger Niclas Arvidsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!