Bunkringen under pandemin: "Kom som en chock"

När pandemin kom bunkrades matvaror och Ica-koncernen blev nedringd med förfrågningar om produkter. Butikschefen Per Sköld tittar tillbaka på den intensiva perioden under pandemins början.

Butikchefen Per Sköld berättar om när varorna började ta slut under pandemin och jakten på att hitta nya.

Butikchefen Per Sköld berättar om när varorna började ta slut under pandemin och jakten på att hitta nya.

Foto: ROGER CULMSEE

Vingåker2021-03-19 16:05

I mars 2020 började hyllorna inne på Ica Cityhallen i Vingåker plötsligt att tömmas på matvaror – WHO, Världshälsoorganisationen, hade just utlyst en pandemi.

– Kunder tömde hyllor på pasta, konserver och papper. Det blev tomt i stort sett på en gång. Det var så det började, säger butikschefen Per Sköld.

Under en intensiv period på runt 3–4 veckor gick det mesta åt inom basvaror. Mjöl, bakprodukter och chark tog snabbt slut.

– Att det blev sådan stor bunkring kom som en chock. Det blev ju så över hela Sverige eftersom det inte fanns någonstans att få tag på varorna till slut, fortsätter han.

För att få tag på varor samarbetade butikerna med varandra.

Per Sköld berättar också att de fick åka till Örebro för att få tag på papper.

– Det kom sporadiskt med varor efter ett tag, men det var solidarisk bristhantering. Så om man beställde tio paket papper kanske man fick två. Det kom, men det tog slut på en gång, fortsätter han.

När bunkring av varor kom fick personalscheman läggas om, nya sätt att få tag på varor fick tänkas ut och butiken corona-anpassas.

– Det blev en jätteomställning för alla. Vi fick tänka om och det blev rusning på allt. Man fick jaga efter varor på andra ställen också.

En trend som dock uppstått under pandemin är att kunder börjat handla mer lokalt producerade matvaror.

– Nu är det mer lokal efterfrågan, där har det ändrats. Det uppskattas mer och vi har blivit mer anpassade till lokala varor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!