Det kristna sommarlägret Smajl har funnits på Hjälmargården i många år, numer är lägret så stort att det måste delas in i två läger, öst och väst. Indelningen är gjord efter var de olika församlingarna finns i förhållande till Hjälmaren. Den här veckan har öst intagit gården med omkring 540 barn och ledare. För att få ihop ett läger med så många deltagare krävs mycket förberedelser. Philip Nykvist är lägerchef och har det övergripande ansvaret att planera ihop allt.
– Jag är anställd av Hjälmargården som ansvarig för lägret, övriga ledare är här ideellt. Det är verkligen de som får allt att funka, utan alla ideella krafter skulle inte lägret kunna genomföras, säger Philip Nykvist.
En dag innan alla barn kommer till lägret finns ledarna på plats för att förbereda allt och märka ut alla lägerplatser.
– På två timmar kommer 4 00 personer till lägret, då måste logistiken fungera och alla måste veta vart de ska, säger Philip Nykvist.
Förutom gemensamma aktiviteter i hela lägret har alla barn fått välja en särskild aktivitet de vill ägna sig åt på dagarna. Det kan vara skapande, dans, sport, bakning eller aktiviteter på sjön. Vid badplatsen är det full fart och många barn solar, badar eller är ute i någon båt. Ester Lundqvist och Ella Corneliusson svalkar sig i vattnet mellan båtturerna.
– Vi har jättekul, man träffar så många nya människor som man inte skulle ha möjlighet att träffa annars, säger Ester Lundqvist.
Linus Lennsträng, Jacob Schenström och Simon Sternberg står på stranden och väntar på att någon båt ska bli ledig. De har varit på Smajl i flera år.
– Det är kul att komma tillbaka år efter år och träffa sina lägerkompisar. Vi ses mest nu på sommaren men brukar också hålla kontakten på nätet under året, säger Linus Lennsträng.
I ett av Hjälmargårdens kök är bakningen i full gång. Den här dagen ska kanelbullar gräddas i massor. Joshua Pettersson Arnulf trivs i köket men ser fram emot att få ta ett dopp i sjön.
– Jag badade inte i går men nu är jag sugen när det är så varmt ute.
Varje år har sommarlägret ett nytt tema som färgar lägret och som delvis ligger till grund för innehållet i det. Årets tema är "taggad", vilket står tryckt på både ledare och barns t-shirts.
– Vi pratar om taggad på olika sätt. Dels att vi taggar och peppar varandra, dels att Gud taggar oss men också att alla är taggade och blir sedda, då syftar vi på hashtags. Vi hör ibland att barn känner sig utanför när de inte blir taggade i en bild på internet till exempel, här blir alla sedda.