Brottsdrabbad företagare rasar: ”Ta lite jävla ansvar”

Inget stöd. Inga råd. Ingen hjälp. Efter stöldkuppen mot hennes företag riktar Amal Jasm skarp kritik mot kommun och hyresvärd. – De måste ta lite jävla ansvar.

Amal Jasm har återigen utsatts för en inbrottsstöld i Järnvägskiosken. Hon tycker inte att kommunen och Vingåkershem tar sitt ansvar, varken mot henne som hyresgäst eller mot otryggheten i Vingåker.

Amal Jasm har återigen utsatts för en inbrottsstöld i Järnvägskiosken. Hon tycker inte att kommunen och Vingåkershem tar sitt ansvar, varken mot henne som hyresgäst eller mot otryggheten i Vingåker.

Foto: Henrik Wising

Vingåker2020-09-16 18:10

Natten till tisdagen bröt sig tjuvar in i Järnvägskiosken och länsade den på tobak, lotter och kontanter.

Sedan dess har ägaren Amal Jasm knappt sovit en blund.

Arbetet är redan igång för att bringa reda i kaoset som brottet orsakat. Men det är också ilska som håller henne vaken.

Den riktas mot tjuvarna, som på fem minuter raserade en verksamhet det tagit år att bygga upp. Men kanske ännu mer mot kommunen och hyresvärden Vingåkershem. 

– Ingen av dem tar något ansvar. De bryr sig helt enkelt inte. 

undefined
Tjuvarna tog sig in genom ett uppsågat hål i metalljalusin mellan butik och väntsal. Amal Jasm har tidigare stött på fastighetsägaren om att den bör bytas ut.

Amal Jasm har drivit tobaks- och spelbutiken i snart elva år. Kiosken och väntsalen i stationshuset är en mötesplats för en strid ström av människor. Det är inte bara av godo.

– Om du visste vad vi får stå ut med, med alla alkoholister, knarkare och stökiga människor som rör sig här. Bara för att vi äger kiosken och arbetar här ska vi inte behöva bli utsatta för rån, hot och skadegörelse. Vi ska inte behöva vara vakter och poliser och föräldrar. 

– Folk säger till mig att det är kalabalik i Vingåker på kvällar och nätter. Men se då till att Securitas och polisen är mer närvarande, att kommunens fastighetsjour får i uppdrag att hålla koll på vad som händer, fortsätter hon.

undefined
Med kedjor, hänglås och en läskautomat hoppas Amal Jasm tillsvidare hålla fler tjuvar borta. Det kan ta sex veckor och kosta ett femsiffrigt belopp innan en ny jalusi är på plats.

Det är inte första gången kiosken utsätts för brott. 

– Men det här är mer än så. Det är ett brott mot vår familj. Det kostar oss mycket, också psykiskt.

Amal Jasm hyr av Vingåkershem, det kommunägda bolaget. Efter inbrottet trodde hon att hyresvärden och kommunen skulle reagera och agera; hennes företag är trots allt en viktig aktör i Vingåkers näringsliv. 

– Men ingen av dem ger mig stöd, råd eller hjälp. Förut har de bytt sönderslagna fönster och jalusin när det varit inbrott. Nu säger de båda att det inte är deras ansvar. 

För att stärka skyddet mot inbrott vill hon installera en mer svårforcerad jalusi mellan butik och väntsal. Det tycker hon är Vingåkershems ansvar som fastighetsägare.

Det tycker inte Vingåkershems vd Lars Ingebrigtsen.

– Hon är en betydande aktör för oss och vi är inte främmande för att hjälpa henne på något sätt. Men skalskyddet av butiken ligger på hennes ansvar, säger han.

Det stöd Amal Jasm får kommer från kunder och andra Vingåkersbor. Hon hoppas att de vill skriva under ett upprop för ett tydligare ansvarstagande mot brott och otrygghet i Vingåker.

– Kan kommunen och Vingåkershem inte sköta sitt jobb, kan de gå hem.

undefined
Tobakshyllorna i butiken gapar tomma efter stölden. Tjuvarna stal all tobak, alla lotter och kontanter de kom över. "De var proffs", säger Amal Jasm.
Karta: Järnvägskiosken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!