– Det är trafikfarligt att gå över gatan, och här finns en skola. Det är bara tur att ingenting har hänt ännu, säger Fred Gatzen, en av de boende vid Skolgatan.
Han flyttade till Vingåker för cirka tio år sedan och har varit engagerad i trafiksituationen på Skolgatan sedan 2012.
– Redan då var det mycket trafik. Man pratade om förbättringar, men sedan dess har det bara blivit värre, med allt tyngre trafik, säger han.
Ett av problemen är att vägen är i dåligt skick.
– Då blir trafikstörningarna mer påtagliga. Det skakar och vibrerar när bilar kör över en dålig vägyta, säger han.
Trafikverket, som är väghållare, har meddelat att man under året kommer att asfaltera om det aktuella vägavsnittet.
Men de boende har också synpunkter på att hastigheterna är för höga och menar att det behövs hinder så att det inte går att köra för fort. Det finns bara trottoar på ena sidan gatan, och trafikanter är oskyddade. De boende skulle vilja se fler avsmalningar och övergångsställen på sträckan.
När det kommer till hastighetsbegränsningar är det kommunen som bestämmer. Avrinningen av dagvatten fungerar dessutom dåligt på vissa ställen, och där är det Sörmland Vatten som har ansvaret.
– Man bollas mellan olika myndigheter, men det finns ingen helhetssyn, menar Fred Gatzen.
Enligt Trafikverket är det 1 385 fordon per dygn som passerar på vägavsnittet, varav 138 tunga fordon. Men en mätning som kommunen gjort visade på 1 708 fordon, varav 55,1 procent tung trafik.
Den senaste tiden har engagemanget i trafikfrågan ökat och fler närboende har anslutit sig till gruppen som skrivit till kommunen och Trafikverket.
Under januari kommer Fred Gatzen att ha ett möte med samhällsbyggnadschefen om trafiksituationen.
Nu har de boende också bett att få till stånd ett möte med Trafikverket, helst i Vingåker, för att diskutera hela trafiksituationen i området och hitta en lösning som är långsiktigt hållbar.
– Vi är inga gnällspikar. Vi vill vara delaktiga i att gestalta vår boendemiljö. Det är en fråga om demokrati, säger Fred Gatzen, som hoppas att det ska gå att få med alla olika aktörer som är delaktiga i frågan.
– Vi är positiva och beredda att bidra med tankar och förslag till alla inblandade aktörer. Men det vill till att man också är beredd att lyssna på oss, och satsa de pengar som krävs för en hållbar lösning, säger han.