Natten till onsdagen brann åtta bilar på Herrgårdsvägen. Händelsen utreds av polisen och ingen förklaring finns ännu.
– Vi gör inga kopplingar än så länge. Polisen får göra sin utredning, säger Robert Skoglund och ser positivt på att polisen meddelat att närvaron i Vingåker nu kommer att öka dygnet runt.
– Bilbränderna är en temperaturgivare på Vingåker. Det här är ett bakslag man inte vill ha, säger Robert Skoglund.
Kommunen ser just nu en utveckling med ökande befolkning, fler som stannar i kommunen och bostadsbyggande som tar fart. Men det finns också en social problematik i kommunen: arbetslösheten är 10,3 procent, ungdomsarbetslösheten ökar till skillnad från övriga Sörmlandskommuner, kostnaderna för försörjningsstöd ökar (även om antalet behövande hushåll inte blir fler), kommunen har den snabbast ökande barnfattigdomen i Sörmland och Vingåker hamnar sist när landets skolkommuner rankas.
– Det finns ingen quick-fix. Vi måste jobba både på kort och lång sikt. Det är många steg och tar många år, säger Robert Skoglund och menar att förbättrade skolresultat är grunden till allt.
Och en av de viktigaste nycklarna är möten.
– En av framgångsfaktorerna är att vara tillsammans. Lösningen är att vi möts. Det gör vi på ett fåtal ställen idag och där kan kommunen hjälpa till mer.
Robert Skoglund pekar på att det handlar om att mötas över såväl klass-, kultur- som etniska gränser.
– Vi måste se till att människor som känner sig marginaliserade känner sig som en del av samhället, säger han och menar att den som känner sig som en del av samhället också bryr sig mer.
– En nyckel är att alla känner sig behövda och har ett arbete att gå till.
Robert Skoglund menar att det viktigaste sociala målet i Vingåker är att alla vuxna i Vingåker har ett jobb att gå till. En del i arbetet med att öka sysselsättningen och bryta försörjningsstödsutvecklingen menar han borde vara att kommunen skapar sysselsättningar under en begränsad tid som en språngbräda vidare mot jobb.
– Ingen ska fastna i försörjningsstöd.