Beskedet: Då stänger Studiefrämjandets kontor

Nu är det klart.
Den 1 december slår Studiefrämjandets kontor igen i Vingåker.
– Jag skulle naturligtvis inte vilja att det var så här, säger Oscar Mander, verksamhetschef vid Studiefrämjandet Sörmland.

Den 1 december stänger Studiefrämjandet sitt kontor i Vingåker. "Vi tror fortfarande att vi ska kunna arbeta i Vingåker, men på ett annat sätt och mer begränsat", säger Oscar Mander, verksamhetschef vid Studiefrämjandet Sörmland.

Den 1 december stänger Studiefrämjandet sitt kontor i Vingåker. "Vi tror fortfarande att vi ska kunna arbeta i Vingåker, men på ett annat sätt och mer begränsat", säger Oscar Mander, verksamhetschef vid Studiefrämjandet Sörmland.

Foto: Andreas Johansson-Lindhe och privat

Vingåker2024-11-07 20:03

Tidningen har tidigare berättat om förslaget att lägga ner Studiefrämjandets lokal i Vingåker. Nu är beslutet fattat.

– Kontoret stängs och den tjänst som varit placerad i Vingåker försvinner, säger Oscar Mander, verksamhetschef vid Studiefrämjandet Sörmland.

Orsaken är att hela studieförbundet måste omorganiseras. Det beror i sin tur på att 30 procent av statsbidraget försvunnit. 

– Sammanlagt handlar det om att vi stänger 11 kontor och att 75 personer i hela Sverige får sluta. Och de hårda prioriteringarna i Sörmland har drabbat Vingåker.

I Sörmland får nio personer sluta.

– Det är fruktansvärt. Människor blir besvikna på många håll. Men man måste komma ihåg att vi är en ideell förening, vi är beroende av statsbidrag, kommunbidrag och regionbidrag, säger Oscar Mander och fortsätter:

– Jag är tjänsteman och det här behöver göras på det här sättet, men jag skulle naturligtvis inte vilja att det var så här. Jag skulle vilja att vi hade två kontor i varje kommun i Sörmland. Så är det.

När beskedet kom om att Studiefrämjandet kontor i Vingåker var nerläggningshotat var det många Vingåkersbor som undertecknade en protestlista, mot ett eventuellt beslut att lägga ner kontoret.  

Oscar Mander konstaterar att protestlistorna var ett tydligt budskap till honom och Studiefrämjandet, att man tycker att förslaget är fel.

Hade ni protesterna i beaktande när ni fattade beslutet?

– Protestlistorna har kommit fram, till oss alla. Men sedan kan vi ju se att beslutet fortfarande är som det är. 

Han vill inte gå in på detaljerna kring varför man valde att lägga ner kontoret i Vingåker.

– Jag har varit chef för Studiefrämjandet Sörmland i tre år och jag har hela tiden försökt att expandera. Folkbildning och studieförbund är någonting som är jätteviktigt för vårt samhälle. Men med den här smällen med statsbidraget så går inte det. Och då är det Vingåker, som kontorsmässigt försvinner. Vi tror fortfarande att vi ska kunna arbeta i Vingåker, men på ett annat sätt och mer begränsat.

I slutet av november kommer det att arrangeras ett möte på orten då frågetecken ska rätas ut. 

– Dels ska vi prata om den stora organisationsförändringen. Dels vad Studiefrämjandet kan göra i Vingåker, utan lokal. Vilka personer finns i vår verksamhet i Sörmland, som kan hjälpa till. Studiefrämjandet har också varit delaktiga i projekt och det ska vi försöka fortsätta att vara, om det är möjligt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!