Barnfattigdom ökar mest i Vingåker

Barnfattigdomen ökar i Sörmland och snabbast ökar den i Vingåker. Nästan vart femte Vingåkersbarn lever i ekonomisk utsatthet, visar siffror från Rädda barnen.

Vingåker2015-12-29 10:00

Det är bara sex kommuner i Sverige som ökar mer än Vingåker gällande barnfattigdom. I Sörmland ligger dock Flen högst i antalet fattiga barn med cirka 24 procent. I Vingåker är siffran 18,7 procent vilket motsvarar 324 barn av totalt 1 734 stycken.

Medelsiffran för hela landet är 12 procent.

Men statistiken gäller för år 2013 och den ökning som Rädda barnen rapporterar om skedde alltså mellan 2012 och 2013.

Siffrorna är förmodligen ännu högre i dag, menar Anneli Bengtsson (S), kommunalråd i Vingåker.

– Vi har ett högt mottagande av flyktingar som har många barn och de hamnar ofta i den kategorin, säger Anneli Bengtsson.

– Vi har en stor andel människor under medelinkomsten, många av dem har barn och så är vi en liten kommun så siffrorna skenar snabbt iväg.

Hur märker ni av den här utvecklingen?

– Vi konstaterar att alltfler är beroende av försörjningsstöd och stödet är lagt på de normer som gäller. Då klassas barn som fattiga. Sen beror det hela på vilken kommun barn lever i. Ta en kommun som Täby där medelinkomsten är betydligt högre än här, där har de barn som klassas som fattiga betydligt mer pengar än våra barn, säger Anneli Bengtsson.

Men är det här ett problem i Vingåker?

– Jo, det är klart. Man vill ju inte att barn ska leva i fattigdom. Sen kan man fråga sig vad som är fattigdom. Vi har inga barn som lever i fattigdom, bara föräldrar med låg inkomst. Vi håller normen för existensminimum och den är samma i hela Sverige, säger Anneli Bengtsson.

Högsta barnfattigdomen i Sverige har Malmö där vart tredje barn lever i ekonomisk utsatthet.

I Sörmland ligger Trosa lägst följt av Oxelösund och Gnesta. Flest andel barn i fattigdom har Flen, Eskilstuna, Katrineholm och först på fjärde plats ligger Vingåker.

Under 2013 har barnfattigdomen minskat i 127 och ökat i 154 av Sveriges 290 kommuner och det varierar kraftigt mellan dem, från 30,8 procent i Malmö till 3 procent i Lomma.

De största skillnaderna syns i storstäderna. Rinkeby-Kista hade exempelvis 36,2 procent och Bromma 4,9 procent.

– Om vi inte agerar för att alla barn i Sverige ska ha möjlighet att växa upp med goda livsvillkor så riskerar barnfattigdomen att permanentas precis som i många andra europeiska länder, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om